PRŮZKUM-Inflace v březnu zřejmě začne ustupovat z vrcholu

28.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* CO: Index spotřebitelských cen za...

...březen

* KDY: 8.dubna v 9:00

* Čeká se, že spotřebitelské ceny meziměsíčně stouply o 0,1 procenta a meziroční růst zpomalil na 7,3 procenta

Mirka Krůfová a Jan Lopatka

Inflace v březnu pravděpodobně začala ustupovat z devítiletého maxima, stále se však držela na horní hraně prognózy České národní banky (ČNB), ukázal v pátek průzkum Reuters.

Podle mediánu odhadu 13 analytiků měl index spotřebitelských cen (CPI) v březnu meziměsíčně přidat 0,1 procenta a meziročně vzrůst o 7,3 procenta.

To by znamenalo zpomalení inflace z úrovně 7,5 procenta, zaznamenané v obou předchozích měsících. Stále by však byla o 0,9 procentního bodu vyšší oproti středu prognózy ČNB.

Centrální banka cíluje inflaci na 3 procenta s tolerancí 1 procentního bodu oběma směry a říká, že se růst cen vrátí do vytyčených mantinelů začátkem příštího roku, jakmile odezní dopad jednorázového zvýšení daní a regulovaných cen.

"Důkaz o zvolnění inflačního skoku by byl zásadní pro očekávání vývoje úrokových sazeb," řekl David Marek, hlavní analytik z Patria Finance.

"V březnu by měl začít sestup z vrcholu a zmírnit obavy, že inflační šok má trvalý charakter."

Centrální banka zvedla od roku 2005 úrokové sazby celkem o 200 bazických bodů na současných 3,75 procenta, přičemž poslední zvýšení přišlo na začátku února.

Bankovní rada ve středu hlasovala poměrem 6 ku 1 pro ponechání sazeb beze změny, ale varovala, že vidí neobvykle velká rizika na horní i dolní straně [ID:nKOR661391]. Měnová rozhodnutí jsou tak obtížněji předvídatelná a budou více záviset na přicházejících makroekonomických údajích.

Rizika při horní straně tvoří nečekaně vysoká inflace v posledních měsících a možné prosakování nákladových cenových šoků do dalších cen.

Mezi rizika na dolní straně patří silná koruna a slabší ekonomický růst v Evropě.

Někteří analytici nadále očekávají, že ČNB v tomto cyklu zvedne sazby ještě jednou, zatímco jiní věří, že sazby již dosáhly vrcholu a jejich příští pohyb bude směrem dolů, dost možná na začátku příštího roku.

Koruna 4.března dosáhla historického maxima 24,83 za euro <EURCZK=>.

Od té doby česká měna oslabila na úroveň kolem 25,300, zvláště poté, co Ministerstvo financí a centrální banka minulý týden oznámily, že jednají o způsobech, jak předejít dalším tlakům na zpevňování koruny způsobeným příjmy státu v zahraničních měnách.

Průzkum Reuters dále ukázal, že podle mediánu předpovědí by měla bilance zahraničního obchodu za únor vykázat přebytek 12,8 miliardy korun. Příslušná data vyjdou 7.dubna.

Medián předpovědí u růstu průmyslové výroby ukazoval na meziroční expanzi o 8,0 procenta.

"Česká ekonomika je hodně závislá na eurozóně a poslední čísla o průmyslové výrobě, objednávkách a podnikatelském klimatu přinesla důkazy, že se eurozóna překvapivě dobře vyrovnává se zpomalením ve Spojených státech," řekl Marek z Patria Finance.

"Pokud jde o dopad na české hospodářství, můžeme zatím zůstat optimisty."

PRO TABULKU PŘEDPOVĚDÍ KLIKNĚTE NA [ID:nKRU849582].

(Přeložili: Jan Schmidt a Robert Müller)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Mirka Krůfová  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK