Pražská burza prodloužila růst na tři týdny po sobě

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu posílila a prodloužila tak růst na tři týdny za sebou. Stejně dlouhou dobu se akcie naposledy zhodnocovaly loni v září a říjnu. Největšímu zájmu kupců se těšily akcie Erste Bank, které posílily o výjimečných 12,75 procenta na 1061 korun. Dařilo se i cenným papírům společností Philip Morris ČR a AAA Auto Group. Hlavní index trhu PX přidal 3,07 procenta na 1563,5 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Na vzestupnou dráhu se tuzemské akcie dostaly až ve druhé polovině týdne, zejména poté, co Erste Bank překvapila oznámením prodeje pojišťovacích aktivit jiné rakouské skupině Vienna Insurance Group (VIG). Podle analytika firmy Patria Finance Jana Krejčího tím Erste zvýšila hodnotu v přepočtu na akcii o 4,6 eura, asi 115 korun.

"Prodej přinese Erste Bank kapitálové posílení a z hlediska směřování banky zjednodušení fungování společnosti - prostě dojde k odstřihnutí divize, která se nezabývá přímo bankovními službami," uvedl analytik J&T Bank Michal Semotan.

Akcie VIG naopak spadly o 4,54 procenta na 1263 korun. "Za poklesem akcií VIG stojí především nutnost financovat novou akvizici navýšením kapitálu a novým úpisem nových akcií," míní analytik Atlantik FT Pavel Sudek.

Další nečekanou podporu letos silně ztrácející burze přinesla tabáková společnost Philip Morris, která podle pozvánky na valnou hromadu loni vydělala 2,42 miliardy korun, zatímco analytici se obávali čísla až o miliardu horšího. Pokud by akcionáři Philip Morris rozdělili celý tento nekonsolidovaný čistý zisk stejně jako v minulých letech na dividendách, tak by na akcii připadlo 838 korun před daní po minulé hrubé dividendě 600 korun. Akcie Philip Morris získaly 6,04 procenta na 7073 korun.

Z jiných emisí akcie autobazaru AAA Auto zpevnily o 4,18 procenta na 19,67 koruny a zmírnily letošní drtivý propad. Ceny akcií developerů příliš nerozhýbaly ani hospodářské výsledky. Akcie Orco Property klesly o 0,14 procenta na 1473 korun. Skupina Orco měla loni čistý zisk přibližně 2,2 miliardy korun. Analytici očekávali až tři miliardy korun.

Akcie konkurenční ECM sestoupily o 0,68 procenta na 797,6 koruny. ECM loni meziročně vzrostl čistý zisk o 35 procent na přibližně 657 milionů korun a čistá hodnota spravovaného majetku vzrostla o 25 procent na zhruba 6,2 miliardy korun, což bylo také méně, než kolik analytici očekávali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK