Euro: Heineken zaplatí za Drinks Union dvě miliardy korun

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Nizozemská společnost Heineken, která kupuje ústeckou nápojovou firmu Drinks Union (DU), zaplatí jejím majitelům podle důvěryhodných zdrojů Euro online přibližně dvě miliardy korun. Některá média po úterním oznámení této transakce přitom spekulovala o ceně půl miliardy korun. Poradcem DU při transakci byla společnost UniCredit CAIB, uvedl dnes internetový server.

"V následujících týdnech bude probíhat posuzování celé transakce úřady pro ochranu hospodářské soutěže v Česku, Německu, Slovensku a Španělsku, vzhledem k tržnímu postavení Drinks Union. Předpokládáme, že transakce bude ukončena do 30. června 2008," uvedl manažer pro komunikaci DU Josef Vejlupek.

"Splnili jsme poslání. Získali jsme výhodnou tržní pozici a přivedli jsme strategického partnera, který firmu bude nadále rozvíjet," řekl v úterý předseda představenstva a majoritní vlastník Drinks Union Milan Hagan.

Drinks Union zastřešuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, v Lounech a Kutné Hoře. S roční produkcí přes jeden milion hektolitrů piva je třetí největší pivovarnickou skupinou v ČR. Vyrábí piva Zlatopramen, Březňák, Louny, Dačický, Lorec, Jarošov a Pivrnec, uvedl server.

"Heineken bude mít zájem získat v ČR další pivovary," uvedl dříve předseda svazu nezávislých pivovarů Fusek. Podle něho ale nejsou tyto fúze pro české spotřebitele dobré, protože se zvyšuje podíl průmyslově vyráběného piva stejné chuti.

Heineken podle expertů z oboru zřejmě výhledově uzavře dva ze čtyř závodů Drinks Union, v Kutné Hoře a jeden na severu Čech. Podinvestovaná skupina by potřebovala okamžitou injekci přes miliardu korun. Odborníci očekávají výhledově pouze zachování pivovaru v Krásném Březně v Ústí nad Labem a zbytek trhu pokryje Heineken dalším rozvojem moderních Krušovic, kde jsou připraveny rychlé investice na zdvojnásobení produkce na dva miliony hl ročně a jsou tam další volné pozemky. Velmi silnou značkou z portfolia Drinks Union, kterou bude Heineken rozvíjet, je Zlatopramen, což je nejvíce vyvážené české pivo do Německa, i když v nižších cenách než Pilsner Urquell a Budvar.

Heineken, čtyřka na světě, je největším prodejcem piva v Evropě; na další trhy se soustředí pouze okrajově. Po nákupu Scottish & Newcastle dále posílil ve střední Evropě, jeho partner Carlsberg ve Velké Británii. Heineken vlastní v 65 zemích přes 115 pivovarů, které produkují 139 milionů hektolitrů piva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK