Klášterecká ZKL se snaží se správcem firmy dohodnout na nájmu

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klášterec nad Ohří (Chomutovsko) 28. března (ČTK) - Firma ZKL Klášterec nad Ohří, která ve městě provozuje závod na výrobu kuličkových ložisek se 400 zaměstnanci, se snaží o zachování výroby v podniku. Zástupci firmy proto navrhli správci konkurzní podstaty uzavření smlouvy o ročním pronájmu strojů a zařízení. Jednání stále pokračují, řekla dnes v 18:00 ČTK mediální zástupkyně klášterecké ZKL Dita Stejskalová.

Výroba v podniku se zastavila ve čtvrtek. Důvodem je spor někdejšího majitele firmy, brněnského koncernu ZKL a.s., a slovenské skupiny HTC, která podnik vlastní v současné době. Koupila jej od firmy Comindustrial, jež závod předtím získala z údajně zmanipulovaného konkurzu prohlášeného ústeckým soudcem Jiřím Berkou.

"Podmínky nájemní smlouvy jsou nastavené tak, že bez ohledu na to, kdo by byl novým vlastníkem, nemuselo by dojít k přerušení výroby. Tento postup vyžaduje jistou součinnost při přechodu na nového vlastníka, ale věříme, že bude dost času na to, aby se tyto podmínky prodiskutovaly," uvedla předsedkyně dozorčí rady ZKL Klášterec Ivona Vavrová.

Pražský vrchní soud rozhodl o navrácení klášterecké strojírny zpět do konkurzu z roku 2002, protože její prodej byl neplatný. Rozhodnutí o navrácení se týká veškerých věcí, práv a majetkových hodnot. "Od roku 2002 společnost investovala do modernizace výroby a obě strany si jsou vědomy toho, že bude potřeba odlišit, která zařízení nejsou součástí původního majetku, který má být navrácen zpět do konkursní podstaty," připomněla Stejskalová.

Součástí konkurzní podstaty jsou podle rozsudku i ochranné známky podniku. "Podle našich informací podnikl správce konkursní podstaty kroky spojené s převodem těchto známek na Úřadu průmyslového vlastnictví a měly by být dnes zapsané na firmu ZKL Klášterec a.s. v konkurzu," doplnila Vavrová.

Známky jsou podle ní zároveň předmětem soudního sporu, který vede brněnský koncern ZKL se správcem konkurzní podstaty.

Klášterecký podnik ZKL podle jeho právního zástupce Jana Žáka rozhodnutí Vrchního soudu firma akceptuje. "Podali jsme proti němu dovolání, jímž se bude zabývat Nejvyšší soud. Nemá ale odkladný účinek. Proto se chceme co nejdříve dohodnout na nějakém řešení," řekl už ve čtvrtek.

ZKL Klášterec vykázal za loňský rok čistý zisk 26,95 milionu korun při tržbách 338,03 milionu korun. V roce 2006 podnik hospodařil se ztrátou 9,98 milionu korun a tržbami 300,11 milionu korun. Od převzetí firmy před šesti lety HTC v Klášterci investoval přes 31 milionů korun.

Údajně zmanipulovaný konkurz na kláštereckou ZKL prohlásil soudce Berka spojovaný s konkurzní mafií. Berka ustanovil konkurzním správcem Daniela Thonata. Oba čelí s dalšími lidmi obvinění z rozsáhlých konkurzních podvodů.

Slovenský výrobce ložisek a obráběcích strojů HTC holding v Česku vlastní i brněnského výrobce traktorů Zetor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK