Americké akcie zakončily týden mírným poklesem.

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. března (ČTK) - Americké akciové burzy dnes nakonec mírně oslabily, protože finanční sektor neudržel počáteční oživení a do minusu trhy stáhly akcie maloobchodních firem. Na devizovém trhu dolar klesl, protože jej srážely nové makroekonomické údaje, které opět naznačily recesi ekonomiky USA a další snižování úroků.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších amerických akcií v závěru klesl o 0,70 procenta na 12.216,40 bodu. Index trhu Nasdaq oslabil o 0,86 procenta na 2261,18 bodu. Za celý týden Dow Jones ztratil 1,17 procenta, zatímco Nasdaq získal 0,14 procenta.

Akcie dnes zpočátku rostly díky oživení finančních titulů ze čtvrtečních ztrát, později však v tomto sektoru opět převládly obavy z prohlubování úvěrové krize. Na maloobchodní sektor dolehlo varování společnosti J.C. Penney před zhoršenými zisky.

Na trh měly v první části příznivý vliv údaje o poklesu klíčového ukazatele inflace. Opačně později zapůsobila zpráva o propadu jednoho z indexů spotřebitelské důvěry na 16leté minimum.

Americkou měnu během dne oživily lepší podmínky na peněžním trhu, kde klesly úroky u krátkodobých mezibankovních půjček. Nakonec však převážil vliv údajů o zhoršené náladě spotřebitelů a dalších dílčích nepříznivých zpráv z ekonomiky.

Dolar k euru v New Yorku nakonec klesl na 1,5802 USD ze čtvrtečního závěru 1,5778 USD. Vůči jenu oslabil na 99,18 JPY z předchozích 99,60 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK