Červenohorské sedlo uzavřou na 7 měsíců opravy silnice

30.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeseník 30. března (ČTK) - Celkem sedm měsíců budou muset motoristé objíždět Červenohorské sedlo v Jeseníkách, přes které vede hlavní spojnice Šumperska a Jesenicka. Silničáři úsek uzavřou v úterý kvůli opravě silnice ze sedla na jesenickou stranu. Letošní poslední etapa rekonstrukce, kterou Ředitelství silnice a dálnic (ŘSD) zahájilo před dvěma lety, potrvá do konce října. Opravy zhruba devítikilometrového silničního úseku si celkově vyžádají asi 700 milionů korun.

Náměstkyně ředitele olomoucké pobočky ŘSD Hana Urbánková řekla, že auta do výšky 3,9 metru budou muset sedlo objíždět přes Hanušovice a Ramzovou. Délka objížďky bude činit 47 kilometrů. Vyšší automobily budou jezdit přes Bruntál, protože na první trase je železniční podjezd, kterým by neprojely. Druhá objížďka je delší, bude měřit 89 kilometrů.

V letošní poslední etapě rekonstrukce budou stavební firmy pokračovat v rozšiřování vozovky a pokládání nového povrchu. U silnice dále instalují dopravní značení. ŘSD rozšiřuje vozovku zejména kvůli tomu, že v zimním období vozovku často blokují kamiony, které nemohou na sedlo vyjet.

Stavební firmy pracují na opravě silnice s výjimkou zimního období od září 2006. Stavebníci museli práce v první i druhé etapě přerušit od listopadu do začátku dubna tak, aby Červenohorské sedlo, které patří k vyhledávaným lyžařským střediskům Jeseníků, bylo vyznavačům zimních sportů přístupné.

Na předloňskou uzavírku doplatil horský hotel na Červenohorském sedle, který patří k nejznámějším ubytovacím zařízením v Jeseníkách. Přišel o tržby od polských turistů, kteří než by si zajížděli desítky kilometrů, raději zamířili jinam. Při loňských opravách byl už proto hotel zavřený. Stejně tomu bude i letos.

Řidiči mířící na sever Olomouckého kraje by ocenili i opravu druhého úseku silnice, části ze sedla na Šumperk. O této opravě zatím nebylo podle Urbánkové rozhodnuto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK