Lidé mohou volit nejabsurdnější poplatek bank za tři roky

30.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Z vítězů ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek v letech 2005, 2006 a 2007 mohou lidé vybrat ten nejhorší. Tuto "supervolbu" dnes vyhlásil internetový portál www.bankovnipoplatky.cz s tím, že hlasovat se bude do 30. dubna.

Návštěvníci webu budou rozhodovat z vítězné trojice: poplatek za příchozí platbu (2005), poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky (2006) a poplatek za vedení běžného účtu (2007). V posledním ročníku ankety hlasovalo celkem 37.172 bankovních klientů.

Řada bank si poplatky, zvolené v minulých letech jako absurdní, stále účtuje. Podle odborníků většinou banky poplatky pouze zjednodušily. "Navzdory mnoha aktivitám banky své poplatky příliš nesnížily a většina úprav sazebníků směřovala spíše k jejich zjednodušení. Banky necítily skutečný tlak," uvedl již dříve například Petr Zámečník ze server Investujeme.cz.

"Běžné účty ale zůstávají pohodlnou dojnou krávou velkých bank, což se ještě několik let bez aktivní podpory jednoduchého přechodu nezmění. Banky v České republice totiž nejsou ochotny diskutovat o pravidlech, které by přechody klientů zjednodušily, a stát odmítá větší konkurenci aktivně podpořit," uvedl dříve ředitel pro rozvoj společnosti Partners a bývalý náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

V minulosti ministerstvo financí uvažovalo o regulaci poplatků zákonem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK