Banka Lehman prý kvůli podvodu přišla o více než 355 milionů USD

30.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Tokio 30. března (ČTK) - Americká investiční banka Lehman Brothers přišla o více než 355 milionů dolarů (přes 3,7 miliardy Kč) kvůli podvodu, ze kterého podezřívá dva bývalé zaměstnance japonské obchodní společnosti Marubeni. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený se situací s tím, že podvod by mohl zasáhnout i další finanční instituce.

Pokud je podezření banky správné, uskutečnili pachatelé podle agentury Reuters jeden z nejdůmyslnějších firemních podvodů od skandálu s falšováním účetnictví v americké energetické firmě Enron. Ten v roce 2001 vyústil ve zhroucení podniku, jež bylo tehdy největším bankrotem v historii Spojených států.

Dva bývalí zaměstnanci společnosti Marubeni podle zdroje přesvědčili banku Lehman Brothers, aby se podílela na financování údajných kontraktů firmy Marubeni s nemocnicemi. Když ale banka koncem února vyžadovala platbu, kterou měla v rámci dohody o financování obdržet, odmítla společnost Marubeni peníze vyplatit s tím, že kontrakty byly padělané.

Banka Lehman Brothers nyní podle mluvčích plánuje podat na firmu Marubeni žalobu. Mluvčí však odmítli sdělit, kolik peněz banka do tohoto obchodu vložila. Neupřesnili ani, čeho se bývalí zaměstnanci Marubeni dopustili. "Jsme přesvědčeni o svém právním nároku, který budeme prosazovat, dokud nám Marubeni nesplatí peníze," uvedl mluvčí banky pro Asii a Tichomoří Matthew Russell.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK