HN: ČEZ prodal Slovákům podíl v bratislavském Elektrovodu

31.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Společnost ČEZ pokračuje v prodejích 'nepotřebného' majetku. Podle dnešních Hospodářských novin prodala slovenské firmě Elvod poloviční balík akcií v bratislavském Elektrovod holdingu. Elvod tak kontroluje 100 procent firmy. Elektrovod kupovala Severomoravská energetika dnes vlastněná ČEZ za zhruba 100 milionů korun od slovenské finanční skupiny Penta před šesti lety. Za kolik svůj podíl prodala, nechce s odvoláním na oboustrannou dohodu zveřejnit, píšou HN.

Elektrovod staví elektrická vedení v mnoha zemích světa. Mezi jeho zakázky podle HN patří například elektrické vedení u elektrárny v Merow na Nilu v Súdánu, společně s německou TVF staví elektrické vedení pro švédský energetický koncern Vattenfall. Staví elektrická vedení v Česku a stojí v čele skupiny ToSy.sk, která usiluje o projekt výběru elektronického mýtného na Slovensku.

Podle mluvčí ČEZ Evy Novákové je prodej jen dalším krokem, při nichž se firma zbavuje vedlejších aktivit. "Prodej podílu ve slovenském Elektrovod Holding Bratislava souvisí s programem prodeje těch majetkových účastí, které přímo nesouvisejí s hlavní podnikatelskou činností Skupiny ČEZ. S nákupem regionálních distributorů jsme totiž získali desítky majetkových účastí v různých společnostech," uvedla.

ČEZ se podle ní podobně zbavil například VČE montáže, VČE Transformátory, prodal Energetické opravny Prunéřov a další.

"Připravujeme další prodej majetkových účastí a jsme v různých stadiích přípravy jejich prodeje. Z taktických důvodů však nechceme jmenovat, o které společnosti by se mohlo jednat," řekla Nováková dnešním Hospodářským novinám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK