Temelín musí opravit další zařízení na prvním bloku

31.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 31. března (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín musí opravit další zařízení na odstaveném prvním bloku. Tlaková zkouška před připojením do sítě odhalila potíže u dalších dvou elektroohříváků kompenzátoru objemu, které regulují tlak v primární části, a na měření chemických parametrů. Blok tak bude mimo provoz dalších pět dní, elektřinu nedodává od Velikonoc.

Obsluha Temelína plánuje, že zařízení připojí znovu do sítě o víkendu, řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Druhý blok dodává elektřinu bez omezení.

"Práce na opravě elektroohříváků a měření chemických parametrů v uzlu kompenzátoru objemu zahájíme dnes," řekl mluvčí.

Energetici původně plánovali, že blok bude kvůli opravě těsnění na jednom z ohříváků mimo provoz asi osm dní. Odstávku obsluha naplánovala na velikonoční svátky, kdy se očekávaly nižší odběry ze sítě. Kontrola ukázala, že dva z 28 ohříváků bude nutné opravit. Temelínští už dopředu avizovali, že pokud bude potřeba některý z ohříváků opravit, odstávka může trvat až 14 dní.

Kompenzátor objemu je ze dvou třetin zaplněn vodou, zbytek je pára. Její tlak v horní části kompenzátoru reguluje tlak v primárním okruhu. Pokud klesne, zapínají se elektroohříváky na spodku kompenzátoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK