Jak úspěšně přijít k evropským penězům?

03.04.2008 | , Finance.cz
EU


Probojovat se k evropské dotaci není jednoduché. Žadatel, který má v úmyslu získat unijní peníze na financování svého záměru, by se měl držet určitého „dotačního itineráře“ a vyvarovat se chyb, které by mohly všechno zhatit.

Téma týdne: Dotace z EU od A do Z

Vstupem do Evropské unie v květnu 2004 se České republice otevřela možnost čerpat dotace, která mají v rámci společné unijní politiky stabilizovat a případně urychlit všestranný rozvoj země. Tohoto práva jsme v minulosti téměř nevyužívali, z evropských fondů k nám putoval jen nepatrný zlomek peněz, které nám EU mohla poskytnout.


Získání dotace v několika krocích


Důvodů pro nedostatečné čerpání je více, od administrativní náročnosti a splnění procedurálních požadavků počínaje po nepřipravenost a nízkou informovanost konče. Aby bylo čerpání zdrojů v budoucím období efektivnější, připravili ministerští úředníci čtyřiadvacítku národních operačním programů. Právě ony rozhodují, komu, kdy, na co a v jaké výši mohou být dotace poskytnuty. A jak tedy dosáhnout na peníze z evropských fondů?

  • Základem jsou informace
    Prvním krokem je získání dostatečného množství informací o dotaci. Žadatel by si měl nejdříve zjistit, jaké dotace a na jaké účely jsou poskytovány. Žádost o dotaci z jednotlivého operačního programu se podává vždy až po uveřejnění výzvy, proto je třeba najít konkrétní program a dotaci pro svůj projekt. Seznam aktuálním nebo připravovaných výzev můžete najít na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu nebo portálech specializujících se právě na dotace z EU (např. www.edotace.cz).
  • Záruka financování projektu
    Jakmile naleznete vhodnou dotaci, je potřeba vyřešit, jak bude váš záměr financován, tj. jaké zvolíte finanční krytí vašeho projektu. Převážná většina dotací je totiž vyplácena na účet žadatele až zpětně po realizaci projektu, a proto musí žadatel předem doložit, že je schopen projekt financovat v plné výši bez ohledu na získání dotace, ať už z vlastních či cizích zdrojů nebo jejich kombinací.
  • Vyřízení dotace
    Jestliže již máte vyřešen způsob financování záměru, čeká vás poměrně dlouhá a náročná cesta k úspěšnému vyřízení dotace. Celý proces žádosti o dotaci lze rozdělit do tří etap.

    • V přípravné fázi je nezbytné správné načasování termínů, zvážení časové náročnosti celého projektu, stejně jako zajištění jeho organizace a logistiky.
    • Poté následuje vlastní zpracování projektu, kdy je třeba předložit podnikatelský záměr (u větších projektů studii proveditelnosti), popř. doložit další povinné i nepovinné přílohy. Jednou ze stěžejních částí této fáze je ekonomické posouzení záměru, jehož součástí by měla být cenová kalkulace, finanční plán, cash-flow, analýza rizik a další metodiky, jejichž úkolem je posouzení ekonomické efektivnosti a finanční udržitelnosti projektu.
    • Poslední etapou je pak registrace a hodnocení projektu, ve které je žadatel informován, zda podání žádosti bylo úspěšné či nikoliv.
  • Udržení dotace
    Podaří-li se žadateli splnit výše uvedené kroky a dodržet veškeré formální náležitosti pro získání dotace, nemá ještě zdaleka vyhráno. Na cestě je další často mnohem složitější překážka, kterou je následná agenda, tj. samotné administrativní zabezpečení již běžícího projektu. Do úkonů, které žadatel musí splnit patří např. povinnost správně provést výběr dodavatele zboží nebo služeb, pojištění předmětu dotace a další povinnosti vyplývající ze smlouvy. Při nesplnění těchto úkonů hrozí, že dotace bude odebrána či dokonce bude uděleno penále!

 

Cesta k získání dotace z evropských fondů je plná nástrah a administrativních překážek. Sáhnout si na evropské peníze tak není vůbec jednoduché. Právě dotacím z EU se tento týden věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Přečtěte si, jaké druhy dotací existují, jak dotace získat a úspěšně vyřídit nebo jak je financovat.

    Autor článku

    Lukáš Buřík  


    Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

    Průměrné hodnocení: 0
    Hlasováno: 0 krát