Co týden dal?

04.04.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Počet bankrotů v roce 2007 stoupl v celosvětovém měřítku o pět procent, investoři prodávali ropu, spořitelní družstvo WPB Capital získalo vlastní bankovní kód, zadlužení českých domácností se opět zvýšilo. A to jsou jen některé z novinek našeho pravidelného přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americká vláda uvažuje o dalších krocích, které by pomohly majitelům domů v USA snížit hypoteční splátky. Uvedl to o víkendu americký prezident George Bush. Dodal, že vládní program na pomoc lidem, kteří mají kvůli vyšším sazbám problémy se splácením hypoték, zatím využilo zhruba 130.000 majitelů domů. Vláda s tímto programem přišla loni v srpnu.
  • Meziroční inflace v zemích eurozóny stoupla v březnu na nové rekordní maximum 3,5 procenta z únorových 3,3 procenta. Vyplývá to z předběžných odhadů evropského statistického úřadu Eurostat. Kvůli vysoké inflaci není Evropská centrální banka ochotna podpořit zpomalující ekonomiku snížením úrokových sazeb.
  • Francouzská nápojová skupina Pernod Ricard zvítězila v aukci na koupi největšího švédského výrobce alkoholických nápojů Vin & Sprit; která vlastní značku vodky Absolut, jednu z největších a nejrychleji rostoucích značek lihoviny na světě. Majitel Karlovarské Becherovky zaplatí za švédský státní podnik 5,63 miliardy eur (142 miliard korun).
  • Americký internetový gigant Google umožní během několika týdnů uživatelům upravovat dokumenty bez napojení na internet. Uživatelé slovního procesoru Google Docs tak budou moci pracovat s dokumenty bez aktivního napojení na web například v letadle či ve vlaku. Takzvaná offline verze Google Docs ukládá změny v dokumentech lokálně, v počítači uživatele. Teprve při dalším napojení na web se všechny změny automaticky převedou a uloží na počítačích Googlu.
  • Počet bankrotů v roce 2007 stoupl v celosvětovém měřítku o pět procent. Zatímco ve Spojených státech se růst ekonomiky zpomaluje a počet bankrotů roste, Asie prožívá již několik let ekonomický boom. V Česku přetrvává od roku 2000 klesající trend v počtu bankrotů, nicméně v roce 2008 se pokles zpomalí.
  • Nezaměstnanost v EU klesla na 6,7 procenta. Bez práce je v Evropské unii necelých 16 milionů lidí. Nezaměstnanost je o něco vyšší v zemích, které používají euro. Mezi členskými zeměmi EU je nejnižší nezaměstnanost v Nizozemí, kde je na hodnotě 2,7 procenta. Česká republika je mezi státy EU sedmá.
  • Ceny ropy zamířily ke konci týdne dolů. Investoři prodávali ropu, protože chtěli vydělat na jejím středečním růstu o více než tři procenta a kvůli údajům o poptávce. Podle analytiků by ropa nyní mohla sledovat vývoj dolaru. Ten posiloval vůči euru, protože investoři přehodnotili očekávání poklesu úrokových sazeb ve Spojených státech. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Finanční prémie až 3.000 Kč pro novorozence!
Dětem narozeným v roce 2008 poskytne Stavební spořitelna České spořitelny na smlouvu o stavebním spoření finanční prémii ve výši úhrady za uzavření smlouvy, maximálně 3.000 Kč. Podmínkou získání prémie je sjednání smlouvy během roku 2008, nejpozději do 31.12.2008. U smluv sjednaných s cílovou částkou do 300.000 Kč tak nezaplatíte na poplatku za uzavření ani korunu.

 

>> Sjednat stavební spoření u Buřinky!


Posledních 7 dní doma

  • Pojišťovna České spořitelny, kterou koupila rakouská skupina Vienna Insurance Group od rakouské Erste Bank, bude v Česku působit samostatně. VIG, kam patří ještě Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna, bude podle údajů České asociace pojišťoven s 31procentním podílem na trhu druhou největší pojišťovací skupinou v ČR. Největší tuzemskou pojišťovací skupinou zůstane Generali PPF Holding, jenž drží 36,3 procenta.
  • Česká správa sociálního zabezpečení vydala i v letošním roce publikace „Sociální zabezpečení 2008“ a „Příručka OSVČ pro oblast sociálního zabezpečení v roce 2008“. Dostupné jsou všem zdarma nejen na všech 92 pracovištích, ale také v elektronické podobě na internetových stránkách www.cssz.cz. Dovíte se v nich odpovědi na otázky, které vás z této oblasti mohou zajímat.
  • Od 1. dubna najdete v číselníku identifikačních kódů bank, který vydává Česká národní banka, nově i spořitelní družstvo WPB Capital. Od dubna je tak WPB Capital přímo napojeno na clearingové centrum ČNB a má přidělen vlastní kód banky s číslem 2050.
  • Na český trh vstoupila nová pojišťovna Euro Insurances, která se zaměřuje výhradně na pojištění motorových vozidel a své služby u nás bude poskytovat zatím pouze zákazníkům leasingové společnosti LeasePlan Česká republika. Euro Insurances je součástí LeasePlan Corporation, která je největší evropskou i českou leasingovou společností zaměřující se na operativní leasing.
  • Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí na konci února meziměsíčně stouplo o 9,3 miliardy na 744,4 miliardy korun. Jednodenní vklady domácností v únoru proti předchozímu měsíci vzrostly o 13,1 miliardy na 630,4 miliardy korun. Vklady domácností s výpovědní lhůtou se zvýšily o tři miliardy na zhruba 317 miliard korun. Zadlužení podniků v únoru stouplo o 935 milionů na 903,3 miliardy korun. Za posledních 12 měsíců podnikové zadlužení vzrostlo o 148,1 miliardy korun.
  • Zahraniční dluh České republiky, což je suma závazků se stanovenou lhůtou splatnosti, ke konci loňského roku činil 1,349 bilionu korun a představoval 37,9 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně tak zahraniční dluh stoupl o 151,1 miliardy Kč, uvedla dnes Česká národní banka.
  •  Místo nalepovacích dálničních známek budou řidiči osobních vozů od ledna 2009 používat elektronické viněty. Osobní auta tak budou stejně jako kamiony hlídat mýtné brány. Novinka by měla přispět k bezpečnosti dopravy, neboť bude možné lépe sledovat dopravní toky na dálnicích. Na letošní rok dalo ministerstvo dopravy do prodeje 5,4 milionu dálničních známek; očekávaný výnos je 2,3 miliardy.
  • Tuzemské banky loni zvýšily čistý zisk o 24 procent na 47,1 miliardy korun. V České republice působilo ke konci loňského roku stejně jako před rokem třicet sedm bank, v osmi z nich mají rozhodující podíl čeští majitelé. Na trh vstoupila polská BRE Bank, která začala nabízet služby klientům přes svoji značku mBank, a sloučily se Živnostenská banka s HVB Bank do UniCredit Bank.
  • Celkové příjmy státního rozpočtu podle údajů na účtech ministerstva financí vedených v České národní bance dosáhly k 31. březnu 270,1 miliardy korun, celkové výdaje pak 283,5 miliardy korun. Schodek státního rozpočtu tak činí 13,4 miliardy korun. Za stejné období loňského roku byl přitom vykázán přebytek 11,3 miliardy korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Hledáte důležité formuláře, které uplatníte při svém podnikání? V našem novém Firemním centru vám tyto formuláře nabízíme ke stažení zdarma. Nově jsme přidali i Jednotný registrační formulář, který nahrazuje různé typy formulářů pro podání, které podnikatel musel učinit před vstupem do podnikání, ale i během něj, a to na živnostenském úřadě, finančním úřadě, příslušné správě sociálního pojištění, úřadu práce i zdravotní pojišťovně
  • Průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku dosáhla téměř 23.500 Kč. V našem kalkulátoru průměrné mzdy si můžete spočítat, jak si stojí vaše mzda v porovnání s průměrnou mzdou, ale také třeba s průměrem odvětví, ve kterém pracujete. Kalkulátor průměrné mzdy najdete v sekci Ekonomika.
  • Důchodová reforma je opět na pořadu dne. Podle posledního návrhu MPSV má proběhnout ve třech etapách. Zajímá vás, co se v důchodech změní v jednotlivých etapách? Nejprve by měli proběhnout tzv. parametrické změny důchodového systému.  V rámci nich by měl být například být zvýšen věk odchodu do důchodu či počet potřebných let pojištění pro nárok na důchod. Více nejen o těchto změnách se dočtete v našem novém Průvodci Postup reformy důchodového systému v sekci Důchody a penze.

 


Fintriky

Cesta k získání dotace z evropských fondů je plná nástrah a administrativních překážek. Sáhnout si na evropské peníze tak není vůbec jednoduché. Právě dotacím z EU se tento týden věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Přečtěte si, jaké druhy dotací existují, jak dotace získat a úspěšně vyřídit nebo jak je financovat.


Anketa


Podle průzkumu společnosti STEM si třetina Čechů myslí, že Česká republika nikdy nedosáhne životní úrovně vyspělých států Evropské unie, naopak třetina předpokládá, že se západním evropským zemím vyrovnáme do deseti let. Jaký názor máte na danou problematiku vy, naši čtenáři, přehledně shrnuje poslední anketa.

  • ano, do deseti let se jim vyrovnáme - 18 %
  • vyrovnáme se jim, ale bude to trvat déle - 54 %
  • vyspělé státy EU nikdy nedoženeme - 28 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU