Co týden dal?

11.04.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ropa na nových rekordech, ekonomika EU zpomalila, Burza Praha oslavila 15 let obchodování, inflace i nezaměstnanost se v březnu snížila a nejobdivovanější tuzemskou společností pro rok 2008 se stala energetická firma ČEZ.

Posledních 7 dní ve světě

  • Slovensko požádalo Evropskou komisi o hodnocení, zda se dostatečně připravilo na přijetí eura k 1. lednu příštího roku. Požadavek Slovensko předalo na schůzce ministrů financí a hospodářství zemí EU ve slovinském Brdu. Předáním dokumentů začal oficiální proces hodnocení.
  • Globální úvěrová krize se za posledních šest měsíců zhoršila a začíná ohrožovat ekonomický růst. Finanční ztráty z hypoteční krize a problémů úvěrových trhů nyní dosahují téměř jednoho bilionu dolarů, uvedl Mezinárodní měnový fond v pololetní zprávě o globální finanční stabilitě.
  • Ekonomika Evropské unie zpomalila v loňském čtvrtém čtvrtletí meziroční růst na 2,5 procenta ze 2,9 procenta v předešlém čtvrtletí. Za celý loňský rok růst hrubého domácího produktu EU zvolnil na 2,9 procenta po růstu o 3,1 procenta v roce 2006. Vyplývá to z konečných údajů evropského statistického úřadu Eurostat, které byly mírně horší než dosavadní odhady. Údaje potvrdily, že premiantem v EU bylo na konci roku Slovensko, mezi nejdynamičtější členy ale patřila i Česká republika.
  • Letošní schodek slovenských veřejných financí by měl činit pouhá dvě procenta hrubého domácího produktu namísto původně plánovaných 2,3 procenta. Slovensko potřebuje zlepšovat stav veřejných financí kvůli chystanému přijetí eura od ledna příštího roku.
  • Ceny obou hlavních typů ropy se ve středu vyšplhaly na nové rekordy. Nejprve americká lehká ropa West Texas Intermediate vůbec poprvé vystoupila na 112 dolarů a pokračovala v růstu až na 112,21 USD za barel. Později zdolala rekord i severomořská ropa Brent, jejíž cena se vyšplhala na 109,36 USD. Růstu cen předcházela zpráva o poklesu zásob v amerických skladech.
  • Společnost New World Resources, přední producent černého uhlí ve střední Evropě a prostřednictvím své dceřiné společnosti OKD největší tuzemská těžební společnost, oznámila svůj záměr vstoupit na londýnskou, pražskou a varšavskou burzu cenných papírů.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Finanční odměny pro vás!
Již celý měsíc vám nabízíme zvýšené odměny za on-line uzavření smlouvy. Od 1.3. do 30.4.2008 vám dáme k penzijnímu připojištění až 1.500 Kč a ke stavebnímu spoření až 900 Kč. Stačí si jen sjednat smlouvu on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra nebo telefonicky na naší infolince 844 111 555 a máte vyhráno. Neváhejte a využijte naší akční nabídky, která vám přinese finance navíc.
Sjednat smlouvu s finanční odměnou!


Posledních 7 dní doma

  • Burza cenných papírů Praha o víkendu dosáhla významného jubilea a oslavila patnáct let obchodování, které bylo zahájeno 6. dubna 1993. Během této doby změnily majitele akcie v celkové hodnotě 5,5 bilionu korun, což je zhruba pětinásobek příjmu státního rozpočtu České republiky na rok 2008.
  • Lloyd's of London, nejstarší a největší pojišťovna na světě, zvažuje vstup na český pojišťovací trh. Organizace, která sdružuje 75 pojišťovacích syndikátů, chystá masivní expanzi do Asie na Blízkém Východě a v Evropě.
  • Počet počítačových odborníků v ČR se loni zvýšil o desetinu na 96.300 lidí. V oboru informačních technologií tak pracovala dvě procenta všech tuzemských zaměstnanců. Nejrozšířenější profesí jsou programátoři, kterých bylo loni 28.000.
  • Ministerstvo financí vyplatí stavebním spořitelnám za rok 2007 na zálohách na státní podpoře 13,37 miliardy korun. Před rokem spořitelny od ministerstva dostaly 14,18 miliardy korun.
  • Podle údajů Českého statistického úřadu klesly v měsíci březnu spotřebitelské ceny z únorových 7,5 na 7,1 procenta. Za poklesem stojí zejména snížení cen potravin, nápojů a tabáku. Koncem roku by se inflace měla přiblížit pěti procentům.
  • Míra nezaměstnanosti podle MPSV v březnu klesla na 5,6 procenta z únorových 5,9 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se snížil na 312.009 osob. Podporu v nezaměstnanosti poskytovaly úřady v březnu 109.783 uchazečům. Loni v březnu byla míra nezaměstnanosti 7,3 procenta.
  • Státní dluh České republiky klesl v prvním čtvrtletí 2008 o 32,2 miliardy na 860,1 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh 84.000 korun. Za celý loňský rok stát zvýšil státní dluh téměř o 90 miliard korun. Průměrná splatnost státního dluhu stoupla na 6,7 roku.
  • ČNB a vláda se dohodly, že peníze z privatizace budou uloženy na devizový účet ČNB a peníze z EU zůstanou mimo devizový trh. Dohoda má za cíl zamezit dalšímu posilování koruny. Koruna k euru za poslední tři čtvrtletí posílila zhruba o tři koruny.
  • Za loňský rok bylo v České republice prohlášeno celkem 923 konkurzních řízení. Oproti roku 2005 tak počet prohlášených konkurzů klesl o 30%. Největší počet prohlášených konkurzů v loňském roce připadá stejně jako v roce 2006 na firmy zabývající se obchodem a opravami.
  • Nejobdivovanější tuzemskou společností pro rok 2008 se stala energetická firma ČEZ. Na prvním místě v žebříčku, který vzniká hodnocením manažerů, analytiků, zástupců oborových sdružení, svazů a profesních organizací, ČEZ vystřídal vítěze předchozích devíti ročníků, automobilku Škoda Auto, třetí skončila nápojová firma Kofola.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/

Diskuze na Finance.cz Diskutujte nad aktuálními tématy!
Od letošního roku se daňový systém změnil po zavedení rovné daně a superhrubé mzdy. Změnám ale nemá být konec. Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje další změny od roku 2010. Zavést super daň, která by v sobě zahrnovala nejen daň z příjmů, ale také odvody na sociální pojištění. Pokud tato změna projde, komu pomůže a kdo na ni naopak doplatí?


 

Graf týdne: Vývoj ročně vyplacené státní podpory na stavební spoření v mld. Kč

 

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Dostali jste se do situace, kdy máte nárok na některý z důchodů? Neznáte přesně podmínky nároku na důchod, či jak se určuje jeho výše? Právě pro vás je připraven nový průvodce Důchody, který naleznete v sekci Důchody a penze.
  • Splátkový prodej se v posledních letech stal běžným způsobem financování nákupu. Narozdíl od bankovních úvěrů, nemusíte úvěr vyřizovat předem, ale stačí v obchodě běžně nakoupit, a místo zaplacení celé částky, úhradu rozdělit do několika splátek. Seznam věcí, které lze pořídit na splátky je velice široký. Upravili a rozšířili jsme pro vás abecedu splátkového prodejte tak, abyste věděli, kdy na splátky nakupovat, a kdy už to není rozumné.
  • Vyznat se na finančním trhu v nabídce různých půjček nepatří k snadným úkolům. Pokud potřebujete úvěr, často ho proto uzavřete při první možnosti, která se vám naskytne. Což nemusí být vždy nejvýhodnější. V sekci Úvěry a půjčky jsme pro vás připravili pomocníka – srovnání spotřebitelských a kontokorentních úvěr . V přehledných tabulkách naleznete vždy 8 zástupců kontokorentů a “spotřebáků“, které v současnosti obsahují nejnižší úrokové sazby na trhu. 


Fintriky

Hodláte vyřešit otázku svého bydlení? Hledáte produkt, který by vám s financováním bydlení mohl pomoci?  Právě těmto otázkám se věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Podívejte se s námi kdy je vhodné využít k vyřešení vlastního bydlení hypoteční úvěr a kdy naopak může pomoci úvěr od státu. Nezapoměli jsme ani na úvěry ze stavebního spoření. Někdy může přijít vhod také kombinace výše zmíněných produktů, přečtěte si co lze kombinovat a na co si dát pozor.

Anketa


Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje další daňovou revoluci: jednu daň, jeden formulář, jeden úřad. Největším zjednodušením a daňovým průlomem by mělo být spojení daní a sociálního pojištění do jediné super daně - 40 %. V naší poslední anketě jsme se ptali, co si o této možnosti myslíte?

  • Bravo, čím jednodušší daně, tím lépe - 49 %
  • Bojím se, že na reformě vydělají jenom bohatí - 26 %
  • Dopad si netroufám odhadovat - 25 %

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU