Co týden dal?

18.04.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jak se daří čínské ekonomice? Kolik vozidel jezdí po silnicích ČR bez povinného ručení? Kde v Evropě je nejdražší elektřina? Odpovědi na tyto i celou řadu dalších otázek naleznete v našem pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Největší světová makléřská společnost Merrill Lynch utrpěla v prvním čtvrtletí ztrátu 1,96 mld. USD proti zisku 2,16 mld. USD před rokem. Propad byl důsledkem odpisů investic do hypotečních cenných papírů a dalších rizikových aktiv. Firma zároveň chce zrušit 4000 pracovních míst, tedy asi 7 % celkového počtu.
  • Jihokorejský prokurátor obvinil šéfa největšího korejského průmyslového konglomerátu Samsung I Kun-hia z daňového úniku a zneužití důvěry. Obvinil i devět dalších manažerů společnosti, rozhodl však, že v zájmu nenarušování chodu firmy nikdo zatčen nebude. Obvinění přichází po třech měsících vyšetřování.
  • Čínská ekonomika zmírnila v prvních třech měsících letošního roku meziroční tempo růstu na 10,6 procenta z 11,2 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Výsledek dnešních statistických údajů byl vyšší, než se čekalo. V Číně však nadále zůstává kvůli zdražování potravin na vysoké úrovni inflace, její meziroční míra vzrostla za první čtvrtletí na 8,0 procenta.
  • Manažeři hedgeových fondů loni vydělali miliardy dolarů. Padesátka nejlepších z nich získala celkem 29 miliard dolarů a nejvyšší příčku mezi nimi obsadil John Paulson z firmy Paulson & Company, který vydělal 3,7 miliardy dolarů.
  • Nález ropy, který na konci loňského roku oznámila společnost Petrobras, je patrně největší svého druhu za posledních 30 let. Řekl včera šéf brazilského Národního úřadu pro ropu, zemní plyn a biopaliva Haroldo Lima. V nalezišti Carioca u břehů Brazílie může být až 33 miliard barelů ropného ekvivalentu.
  • Za elektřinu platí v Evropské unii nejvíce domácnosti v Dánsku, Itálii a Nizozemsku, nejméně naopak v Bulharsku a Řecku. Zatímco průměrnou dánskou domácnost vyjde 100 kilowatthodin na 24,47 eur (tedy asi 612 korun), Bulhaři vydají při odběru stejného množství 6,80 eur (zhruba 170 korun). Češi zaplatí 10,47 eur, tedy 262 korun.
  • Vysoká inflace netrápí jen Českou republiku, ale celou Evropskou unii. Meziroční inflace v Evropské unii vzrostla v březnu pod silným tlakem cen potravin a energie na 3,8 procenta z únorového tempa 3,5 procenta. Inflace v zemích eurozóny se zvýšila na nový rekord 3,6 procenta ze 3,3 procenta za únor.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Nakupujte knihy se slevou!

V našem Prodejním centru naleznete širokou nabídku odborné literatury. Nabízíme vám knihy s tématikou:

Za on-line zakoupení získáte slevu 5 % nebo 10 % dle vybraného titulu. Knihy vám budou doručeny přímo domů a ještě ušetříte.


Posledních 7 dní doma

  • V loňském roce bylo v Česku nově nařízeno 427.800 soudních exekucí, což je meziročně o téměř 40 procent více. V absolutních číslech to je největší nárůst od roku 2001, kdy soudní exekuce začaly fungovat. Novým fenoménem mezi věřiteli byla Česká televize, kvůli vymáhání koncesionářských poplatků bylo loni nařízeno 12.000 exekucí.
  • Komerční banka dnes spustila na svých platebních terminálech funkci cash back, která umožní držitelům platebních karet při platbě za nákup navíc i vybrat hotovost. Kromě celé sítě hypermarketů GLOBUS je služba přístupná prozatím i na dalších 81 terminálech v menších obchodech po celé ČR.
  • Počet podnikatelů v Česku se letos téměř nemění. Osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, přibylo v prvním čtvrtletí o 1000 na 919.000. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení.
  • V ČR jezdí podle kvalifikovaného odhadu České kanceláře pojistitelů asi 200.000 až 300.000 vozidel bez povinného ručení. Počátkem roku 2008 bylo v ČR registrováno 6,788 milionu vozidel, přitom pojištěných jich bylo jen 5,998 milionu. Většina nepojištěných vozidel ale nejezdí. Česká kancelář pojistitelů přesto evidovala v loňském roce celkem 4687 škod způsobených provozem vozidla bez povinného ručení. Podle předběžných statistik přesáhne celková výše těchto škod 450 milionů korun.
  • Petru Kellnerovi se podařilo zvítězit ve druhém kole souboje s ruským oligarchou Olegem Děripaskou. Moskevský soud totiž prohlásil za neplatnou valnou hromadu akcionářů ruské pojišťovny Ingosstrach na které bylo bez vědomí PPF Investments navýšeno základní jmění pojišťovny.
  • Česko dostane z loňského přebytku rozpočtu EU zpátky 15 milionů eur, tedy asi 375 milionů korun. Finanční prostředky však Češi přímo nedostanou, sníží se o ně částka, kterou do unijní pokladny letos odvedou. Loni Česko dostalo zpět zhruba půl miliardy korun.
  • Za první čtvrtletí 2008 v Česku přibylo zahraničních bezmála 15.400 pracovníků. Ve stejném období loni jich bylo jen 9300. Na konci letošního prvního kvartálu tak v ČR mělo zaměstnání 255.610 cizinců. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo ministerstvo práce.
  • Stavební spořitelny poskytly v prvním čtvrtletí úvěry za 17,5 miliardy korun, což je v meziročním srovnání 28 % nárůst. Stoupla rovněž průměrná výše úvěrů, a to na téměř 502.000 korun z loňských 378.000 korun. Počet poskytnutých úvěrů přitom spořitelnám meziročně klesl.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/

Diskuze na Finance.cz Diskutujte nad aktuálními tématy!
Od letošního roku se daňový systém změnil po zavedení rovné daně a superhrubé mzdy. Změnám ale nemá být konec. Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje další změny od roku 2010. Zavést super daň, která by v sobě zahrnovala nejen daň z příjmů, ale také odvody na sociální pojištění. Pokud tato změna projde, komu pomůže a kdo na ni naopak doplatí?


 

Posledních 7 dní na našem serveru


Fintriky

Auto stojí peníze, když ho pořizujete, když s ním jezdíte i když jenom stojí. Naši pravidlenou rubriku finančních tipů a triků jsme tedy tentokrát zaměřili právě na naše miláčky na čtyřech kolech. V prvním článku jsme se pokusili nalézt odpověď na otázku zda je výhodnější úvěr či leasing. Ve středečním fintriku jsme vám dali návod jak ušetřit na pojištění automobilu. Nákup či prodej automobilu rozhodně není jednoduchou záležitostí z pohledu volby financování či pojištění ale také v otázce administrativy s těmito úkony spojenou. Poslední fintrik jsme zaměřili na provoz automobilu z pohledu nákladů s ním spojených.

Anketa


Jarní měsíce mnoho motoristů vybízejí k pořízení nového vozidla. Investice do čtyřkolového miláčka není právě zanedbatelnou sumou rodinného rozpočtu. Celý týden jsme se vás proto ptali, jaký způsob financování koupě automobilu preferujete?

  • Leasing - 25 %
  • Spotřebitelský úvěr - 25 %
  • Americkou hypotéku - 2 %
  • Vlastní zdroje - 48 % 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU