Co týden dal?

09.05.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přední světové společnosti začínají jedna po druhé zeřejňovat hodpodářské výsledky prvního čtvrtletí letošního roku. Jak se komu dařilo? Dozvíte se to v našem pravidelném týdením souhrnu informací ze světa financí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Přední italské bance UniCredit, která působí i v České republice, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 51 % na jednu miliardu eur (25,1 miliardy Kč). Propad způsobily odpisy špatných investic. Oznámila to banka a současně varovala, že za celý letošní rok by její zisk mohl klesnout pod úroveň z loňském roku.
  • Největší japonská automobilka Toyota hospodařila v loňském fiskálním roce, který skončil v březnu, s rekordním ziskem 1,72 bilionu jenů (271,6 miliardy Kč). Ve srovnání s předchozím rokem se však zisk zvýšil jen o 4,5 % kvůli poklesu v posledních třech měsících fiskálního roku. Toyota tak očekává za celý letošní rok poprvé po sedmi letech snížení zisku.
  • Švýcarská bankovní skupina UBS hospodařila v prvním čtvrtletí s čistou ztrátou 11,54 miliardy švýcarských franků, tedy asi 178,5 miliardy Kč. To je sice lepší výsledek, než avizovala v dubnu, ale i tak je to zásadní změna proti loňsku, kdy měla třímiliardový zisk. Kvůli problémům na finančních trzích UBS propustí asi 5500 zaměstnanců, což je zhruba sedm procent pracovní síly.
  • Microsoft se rozhodl stáhnout svou nabídku na koupi internetové firmy Yahoo. Firmy nemohly dospět k dohodě o ceně. Microsoft nabízel Yahoo až 33 dolarů za akcii, ale Yahoo podle agentur požadovalo 37 dolarů za akcii. Ředitel Yahoo, Jerry Yang, však v týdnu naznačil, že jednání mezi americkým portálem Yahoo a softwarovou společností Microsoft možná ještě nejsou úplně mrtvá.
  • Evropská komise i Evropská centrální banka tento týden doporučily přijetí eura na Slovensku k 1. lednu 2009. Padly tím dvě z posledních třech překážek vstupu Slovenska do eurozóny. K definitivnímu přijetí evropské společné měny tak zemi chybí již jen souhlas členských států EU.
  • Evropská unie nebude nakonec zasahovat do toho, jak velká by měla být zavazadla, která si s sebou lidé berou na paluby letadel. Evropská komise tento týden oznámila, že odstupuje od svých původních plánů v tomto směru. V říjnu 2006 bezpečnostní experti doporučili Evropské komisi, výkonnému orgánu unie, aby omezil maximální velikost příručních zavazadel, které si s sebou mohou lidé brát na paluby letadel, na velikost 56 cm x 45 cm x 25 cm.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Věrnostní platební karta AXA!

K penzijnímu připojištění u AXA penzijního fondu získáte nejen státní příspěvek, ale navíc si můžete spořit na penzi ze všech plateb uhrazených prostřednictvím věrnostní karty AXA. Při nákupu věrnostní platební kartou získáte bonus 0,3 % na všechny bezhotovostní transakce, který vám bude připsán přímo na účet penzijního připojištění. Za nákup v síti partnerů AXA penzijního fondu můžete navíc získat slevu až 8 % z ceny nákupu, která bude také připsána na účet penzijního připojištění.

 

Posledních 7 dní doma

  • Mobilní operátor T-Mobile zvýšil v prvním čtvrtletí tržby o 6,8 % na 7,94 miliardy korun. Počet jeho zákazníků se zvýšil o 3,2 % na 5,273 milionu lidí, což bylo nejvíce na trhu. Konkurenční Telefónica zvýšila tržby mobilní divize o 6,1 % na 8,1 miliardy korun. Počet mobilních uživatelů vzrostl o 6,6 % na 5,16 milionu lidí. Vodafone zatím čísla nezveřejnil.
  • Česká republika je největším výrobcem i vývozcem potravinářského máku na světě, čeští pěstitelé máku loni díky rekordním cenám utržili téměř 1,5 miliardy korun. Celkem se loni sklidilo přibližně 32 tisíc tun makových semen, zhruba 95 procent produkce pěstitelé vyvezli. Největšími dovozci českého máku jsou Rusko, Ukrajina a Polsko.
  • Zájem o nové automobily roste. Od ledna do dubna se zvýšil prodej nových osobních aut o 13,6 procenta na 47.808 vozů, poptávka po lehkých užitkových automobilech se zvýšila téměř o pětinu na 21.029 vozů. Vyplývá to ze statistiky Svazu dovozců automobilů. Dařilo se ale i dovozu ojetých aut, který vzrostl o desetinu na 77.051 vozů.
  • Novým generálním ředitelem Kooperativy se stal Martin Diviš. V čele druhé největší pojišťovny českého trhu vystřídal Vladimíra Mráze, který pojišťovnu vedl od jejího vzniku v roce 1991. Diviš začal V Kooperativě pracovat v roce 1995 jako tiskový mluvčí, od listopadu 2006 se stal náměstkem generálního ředitele
  • Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby opět beze změny. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává 3,75 procenta. Trh tento krok očekával. Na konci března ČNB rovněž ponechala sazby beze změny.
  • Allianz penzijní fond připíše klientům zhodnocení za rok 2007 ve výši 3,05 procent. Allianz penzijní fond má v současné době více než 115 tisíc klientů. Zisk Allianz penzijního fondu za rok 2007 poprvé překročil výši 201 milionů Kč a představuje meziroční nárůst o 10,4 %.
  • Zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem 8,1 miliardy korun, což je ve srovnání s rekordním výsledkem v březnu 2007 o 7,4 miliardy méně. Pokles přebytku zahraničního obchodu byl způsoben především nižší bilancí v obchodech se stroji a dopravními prostředky a růstem deficitu v obchodě s minerálními palivy.
  • Státní podnik Lesy České republiky zatím vytěžil přibližně 45 % z 1,98 milionu metrů krychlových dřeva, které v jeho lesích poničila březnová vichřice Emma. Některé lesnické firmy však neplní své závazky vůči podniku týkající se těžby a placení za dřevo. Problémy lesnických firem způsobil nadbytek dřeva na trhu a pád cen, které vyvolaly americká hypoteční a stavební krize a větrné kalamity.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Diskuze na Finance.cz Ministerstvo financí připravilo speciální internetovou stránku www.dane2010.cz, na které je možné najít informace o reformě daňového systému, jejíž teze začátkem dubna představil veřejnosti ministr financí Miroslav Kalousek. Veřejnost má též možnost se k reformě vyjádřit zasláním námětu či připomínky. Máte k reformě co říci? Co si o změně daňového systému myslíte?



Posledních 7 dní na našem serveru

  • Hledáte důležité formuláře, které uplatníte při svém podnikání? V našem novém firemním centru vám nabízíme tyto formuláře ke stažení zdarma - formuláře rozvahy či výkazu zisku a ztráty, a to v plném i ve zkráceném rozsahu, formulář pro oznamování výsledků firem v obchodním věstníku a další. Do formulářů stačí zadat údaje a ty za vás vše důležité vypočítají.
  • Plánujete v blízké budoucnosti navštívit některý z bankovních domů a zažádat o půjčku, nebo si zřídit účet? Pokud nemáte ještě v této chvíli jasno, kam budou vaše kroky směřovat, vylepšili jsme pro vás srovnání běžných účtů, spořících účtů, spotřebitelských úvěrů či hypoték. Aniž byste nyní museli zacházet do detailů samotných produktů, na první pohled se zorientujete, která banka nabízí výhodnější úrokové sazby či vyšší poplatky.


Fintriky

Rizikový kapitál je využíván prostředek pro financování zahájení činnosti společnosti, ale i do jejího rozvoje. Je konkurentem čí spíše alternativou k ostatním formám dlouhodobého a střednědobého financování, zejména pak firemním úvěrům. A právě rizikovému kapitálu jsme se tento týden věnovali v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Mohli jste se dočíst co to vlastně rizikový kapitál je, kdy jej využít a jak jej získat.


Anketa

Ministerstvo školství hodlá zavést nový systém grantů a půjček, podle kterého by studenti mohli dostávat až 3000 korun měsíčně. Půjčku by student splácel až ve chvíli, kdy si začne vydělávat. Celý týden jsme se vás proto ptali, zda s tímto návrhem souhlasíte? Zde jsou vaše odpovědi:

  • Ano, pomůže to studovat i sociálně slabším - 63 %
  • Ne, student by se neměl kvůli studiu zadlužovat - 37 % 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU