Leasing ve čtvrtletí kvůli změnám daní klesl o osm procent

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Objem leasingu členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním čtvrtletí klesl meziročně o osm procent na 22 miliard korun. Loni se tuzemský leasing zvýšil o téměř 15 procent, dvojciferným tempem vzrostl poprvé od roku 2001. ČTK o tom dnes informovala ČLFA s tím, že letošní pokles leasingu movitých věcí byl způsoben daňovými změnami.

Důvodem poklesu bylo početné uzavírání smluv v závěru loňského roku kvůli očekávané účinnosti změn daňových zákonů, podotkl předseda představenstva asociace Martin Kofroň.

V prvním čtvrtletí vzrostly členským společnostem ČLFA nebankovní spotřebitelské úvěry o 16,2 procenta na 12 miliard Kč a úvěry pro podnikatele o 46 procent na 4,5 miliardy korun.

Nebankovní úvěrový trh tak podle Kofroně nebyl postižen restriktivními dopady zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů. "Předpokládáme, že i dopady na leasing, jehož využitelnost a přitažlivost není již přednostně spojena s daňovými výhodami, nejsou významné, a že leasingový trh v dalších čtvrtletích opět poroste," dodal Kofroň.

Podíl členů asociace na leasingovém trhu představuje 97 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK