Carl Icahn se pokusí dosadit do vedení Yahoo své lidi

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. května (ČTK) - Americký investor Carl Icahn se pokusí vytlačit současné vedení společnosti Yahoo a dosadit do řídících funkcí své vlastní lidi. Icahn tak potvrdil spekulace, které se objevily v některých médiích. Smyslem je obnovit jednání se společností Microsoft, která o Yahoo usilovala.

Icahn zahajuje takzvaný proxy fight, což je proces, kdy akcionář s větším podílem ve firmě vyvolá hlasování o obsazení statutárních orgánů. Icahn už sestavil desetičlenný řídící tým, který je připraven se okamžitě ujmout vedení firmy, pokud k tomu získá dostatečný počet hlasů od dalších akcionářů.

Icahn chce nynější management Yahoo přinutit, aby se vrátil k jednání s Microsoftem a umožnil mu firmu převzít. "Je mně jasné, že správní rada společnosti Yahoo ztratila důvěru akcionářů i Microsoftu," napsal Icahn v dopise členům vedení Yahoo.

Microsoft se od začátku února snažil Yahoo přesvědčit, aby přijalo nabídku na převzetí. Jednání ale ztroskotala na ceně, která se managementu Yahoo zdála příliš nízká. Microsoft na začátku února nabídl za jednu akcii Yahoo 31 dolarů, ale s tím, že část kupní ceny uhradí svými akciemi. Tehdy celková cena vycházela na 44,6 miliardy USD.

Podle cen akcií na burze před nečekaným ukončením rozhovorů vycházela hodnota nabídky na převzetí na 29,40 USD za jednu akcii Yahoo. Microsoft sice tuto cenu na poslední chvíli zvýšil na 33 dolarů, management Yahoo si ale řekl o 37 USD. To znamená, že Microsoft by zaplatil asi 47,5 miliardy dolarů (asi 775 miliard Kč).

Icahn v dopise předsedovi správní rady Yahoo uvedl, že už nashromáždil zhruba 59 milionů akcií Yahoo, jejichž hodnota se pohybuje kolem 1,6 miliardy dolarů. Nyní se snaží získat souhlas Federální obchodní komise, zda může převzít akcie až za 2,5 miliardy USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK