Ropa se blíží hranici 126 USD/barel, sleduje dolar

15.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy ve čtvrtek stoupaly zčásti podporované oslabováním dolaru, jenž klesal vůči euru po silných datech o ekonomickém růstu v Německu a...

...Francii.

V 16:25 přidával barel americké ropy <CLc1> 1,50 dolaru na 125,72 dolaru, londýnský Brent <LCOc1> posiloval o 91 centů na 122,77 dolaru.

Ropa se ve středu stáhla z rekorního vrcholu těsně pod hranicí 127 dolarů za barel, jehož dosáhla v úterý, když na ni tlačila data ze Spojených států, jež ukázala nad očekávání vysoký nárůst tamních zásob ropných destilátů.

Údaje tišily obavy z utahování situace na trhu s destiláty, jež v tomto týdnu vyhnaly na rekord ceny topných olejů.

Posilování eura k dolaru táhlo ceny ropy opět nahoru.

Pozici dolaru dále podkopávala zpráva, že průmyslová produkce Spojených států v dubnu klesla o 0,7 procenta. Ve výsledku se odráží najhlubší propad ve zpracovatelském sektoru od září 2005.

Růst cen komodit je obecně založen na nedostatku dodávek a sílící poptávce v rozvojových zemích, řekl Angus McPhail, investiční manažer u firmy Alliance Trust.

"OPEC se drží zpátky," řekl McPhail s odkazem na kontrolu výkonu Organizace zemí vyvážejících ropu, zatímco ropné firmy pomalu zvyšují dodávky. "Nemá to rychlé, snadné řešení."

OPEC nevyslyšel volání spotřebitelských zemí po navýšení objemu těžby a poukázal na slabý dolar a příliv spekulativního kapitálu do komodit, jež podle kartelu stojí za vysokými cenami.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK