Fed: Banky by kvůli problémům měly mít větší finanční polštář

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. května (ČTK) - Banky by měly být lépe připraveny čelit problémům na finančních trzích, aby je případné těžkosti nezaskočily tak jako nynější hypoteční krize. Řekl to dnes předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed) USA Ben Bernanke. Finanční instituce by se také měly naučit rizika lépe a včas odkrývat.

Současné problémy jsou vážnější než v podobných situacích v minulosti, protože těžkosti jsou hned trojího rázu: zaprvé útlum na trhu bydlení, zadruhé úvěrová krize a zatřetí celková krize finančních trhů. Slabiny tak v řízení bank vyšly najevo velmi rychle.

"Lepší řízení rizika v bankách povede ke stabilnějšímu finančnímu systému, protože finanční instituce bude odolnější vůči šoku," poznamenal Bernanke, který vystoupil na bankovní konferenci v Chicagu.

Banky podle šéfa Fedu musí zlepšit identifikaci rizika i jeho měření, je ale také nutné, aby realističtěji ohodnocovaly aktiva i pasiva a byly připraveny na nečekané omezení likvidity. To znamená, aby je nepřekvapilo, že mohou nastat situace, kdy bude obtížné prodat určitá aktiva. Zlepšit se ale musí i dohled ze strany regulačních orgánů.

"Je zřejmé, že dohled musí zdvojnásobit své úsilí, aby institucím pomohl zlepšit řízení rizika. My jsme se zaměřili na instituce, kde je zlepšení nejvíce zapotřebí, dál ale budeme i silnějším institucím připomínat, že je třeba být ostražitý, především s ohledem na to, že podmínky na trhu jsou i nadále velmi křehké," uvedl podle agentury AP Bernanke.

Šéf Fedu řekl, že dosavadní kroky centrální banky přinášejí ovoce, ale že by měly banky pokračovat ve zvyšování kapitálu. "Důrazně vyzývám finanční instituce, aby se dál aktivně snažily zvyšovat kapitál. Nepomáhá to jen ekonomice jako celku, ale banky tak budou moci využít nových příležitostí k tvorbě zisku, až se zlepší podmínky na finančních trzích i stav ekonomiky," dodal Bernanke.

Některé velké banky v USA přijaly finanční injekci rovněž od takzvaných suverénních fondů. Jsou to investiční fondy, které patří státu a většina z nich je v zemích Blízkého východu a dalších státech, které jsou bohaté na ropu. Někdy se ozývají hlasy, že vliv suverénních fondů může být až příliš velký, Bernanke nicméně rozmanitost zdrojů financování považuje za přínos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK