Klíčový index námořní přepravy vystoupil na nový rekord

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. května (ČTK) - Klíčový index námořní přepravy dnes prudce vzrostl a dostal se na nový rekord. Za jeho téměř čtyřprocentním růstem na hodnotu 11.067 bodů stojí hlavně vysoká poptávka po železné rudě a dalších surovinách. Důvodem k růstu je ale i fakt, že jsou silně vytíženy důležité exportní terminály v Brazílii a v Austrálii.

Index, který v Londýně sestavuje členská organizace The Baltic Exchange, monitoruje vývoj nákladů na námořní přepravu surovin asi na 40 hlavních exportních trasách. V úvahu se bere většina komodit, ale s výjimkou ropy, která tvoří zvláštní kategorii.

Index je klíčovým ukazatelem ekonomické aktivity, a má tedy vliv také na vývoj souvisejících indikátorů a cen aktiv. Trh námořní přepravy nerostných surovin dosavadní problémy na finančních trzích ignoroval a nevadí mu ani výrazné zpomalení americké ekonomiky.

Čilý námořní ruch podporuje silná poptávka po surovinách v Indii a Číně, takže i v těchto směrech oceány křižuje nejvíce obchodních lodí. Mimořádný zájem je tam vedle železné rudy také o uhlí či výrobky z oceli. Zvyšuje se ale i poptávka po obilovinách.

Index se na rekordu naposledy ocitl loni v listopadu. V letech 2001 až 2002, když se svět potýkal s útlumem ekonomiky v důsledku problémů na akciových trzích a následném teroristickém útoku na Washington a New York, index oslaboval. Díky růstu mladých trhů, tedy nejen Číny a Indie, už však hodnota indexu vzrostla více než jedenáctinásobně.

"Růst poptávky v Číně a Indii je pořád mimořádně silný. Otázkou však je, zda to tak zůstane, když se prohloubí útlum americké ekonomiky a problémy se začnou šířit do západní Evropy," cituje agentura Reuters ekonoma ústavu RBS Sempra Commodities Johna Kempa. "V tuto chvíli je však poptávka v celé Asii a na Blízkém východě neuvěřitelně vysoká," dodal.

V Asii se také mohutně buduje, takže velmi silná je i poptávka po oceli. Analytička společnosti Standard Life Investments Frances Hudsonová řekla, že růst indexu je pouze výsledkem stavu nabídky a poptávky, spekulace nemá na tomto trhu místo. "Na jiné indexy mají vliv také pasivní investice, zde ale takovou nákazu nemáte," řekla.

Analytici hodnotí výstup indexu na nový rekord většinou příznivě a vývoj považují za známku zdraví globální ekonomiky. Ozývají se však i názory, že silný růst nákladů na přepravu povzbuzuje inflaci. Analytik Kemp připomněl slova bývalého šéfa americké centrální banky Paula Volckera, který varoval před opakováním stagflace 70. let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK