SOUHRN-Unipetrol v Q1 snížil zisk více, než se čekalo (OPAK.)

16.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Unipetrol <UNPEsp.PR> v prvním čtvrtletí zklamal trh vyšším propadem zisku, než se čekalo, kvůli vysokým cenám ropy, jež se zakusují do...

...marží rafinérské a petrochemické společnosti.

Firma však současně potvrdila výhled pro celý rok 2008, i když méně sebevědomě než před třemi měsíci.

Unipetrol ve čtvrtek oznámil, že se mu čistý zisk meziročně smrštil na 406 milionů korun z 1,56 miliardy, zatímco analytici v průzkumu Reuters předpověděli pokles jen na 655 milionů korun.

Provozní zisk firmy ovládané polskou PKN Orlen <PKNA.WA> spadl na 653 milionů korun ze 2,32 miliardy, kdežto trh čekal 975 milionů korun.

Výnosy Unipetrolu naopak stouply na 22,15 miliardy korun ze 20,63 miliardy před rokem.

Ceny surovin, jejichž růst nebyla firma schopna promítnout do cen produktů, ukously z provozního zisku petrochemické divize Unipetrolu meziročně jednu miliardu korun, zatímco v rafinérském segmentu činil úbytek 313 milionů.

"Obecně byly v prvním čtvrtletí roku 2008 velmi nepříznivé vnější podmínky pro zpracovatelské společnosti na rozdíl od prvního čtvrtletí 2007, kdy byly vnější podmínky mimořádně příznivé, zejména v petrochemickém segmentu," uvedl Unipetrol.

Dařilo se naopak maloobchodní síti Benzina, jež prochází rozsáhlou modernizací. Řetězec čerpacích stanic zvýšil provozní zisk meziročně o 64 procent.

STABILNÍ POHLED

Unipetrol potvrdil odhad celoročního provozního zisku ve výši 4,8 miliardy korun. Nicméně jeho dosažení bude složitější, než firma očekávala při zveřejnění prognózy před třemi měsíci, kdy počítala s rychlejším oživením marží.

"Dalo by se říci, že náš pohled na odhad provozního zisku se změnil na stabilní z optimistického v předchozím kvartále," dodal finanční ředitel Wojciech Ostrowski. "Budeme muset hledat rezervy i na straně úspor."

Generální ředitel Francois Vleugels uvedl, že nepočítá s výraznějším oživením v odvětví ani v roce 2009, pokud ceny ropy zůstanou volatilní a dolar slabý.

Ropné futures ve čtvrtek vyskočily na 125 dolarů za barel <CLc1>, zatímco americká měna ztrácela vůči euru <EUR=> po zprávě o silném růstu německé ekonomiky [ID:nSCH456678].

"Vysoké ceny jsou problém, ale... stále věřím, že management dodrží cílovaný provozní zisk za celý rok," uvedl analytik Philipp Chladek z Raiffeisenbank ve Vídni.

"Myslím, že ceny v petrochemii se v následujících kvartálech vyrovnají (růstu cen ropy)... Navzdory současným makroekonomickým podmínkám zůstane poptávka v petrochemii vysoká v celé východní Evropě, protože trh je méně nasycený než západní Evropa a méně citlivý na cenové výkyvy."

Akcie Unipetrolu spadly po oznámení finančních ukazatelů až o více než 4 procenta na denní minimum 251,3 koruny, i když později se zčásti zotavily a v 15:40 se obchodovaly za 260,4 koruny, proti středě slabší o 1,99 procenta. Zaostávaly tak za indexem pražské burzy PX <.PX>, který přidával 0,57 procenta.

BUDE ZPĚTNÝ ODKUP?

Vleugels také zopakoval, že Unipetrol nejpozději na červnové valné hromadě rozhodne o případném zpětném odkupu akcií či dividendě. Málo zadlužená firma hledá příležitosti k akvizicím, nicméně prozatím se jí nepodařilo uskutečnit velkou transakci, aby vylepšila kapitálovou strukturu a získala nové možnosti k růstu.

Firma dodala, že v případě rozhodnutí o rozdělení hotovosti akcionářům by management upřednostnil zpětný odkup před dividendou, v úvahu však stále připadá také nákup aktiv.

PRO TABULKU VÝSLEDKŮ UNIPETROLU KLIKNĚTE NA [ID:nKOR524228].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK