Japonská ekonomika zrychlila v 1. čtvrtletí růst na 3,3 pct

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. května (ČTK) - Tempo ekonomického růstu v Japonsku se v prvním čtvrtletí díky vývozu i domácí spotřebě nečekaně zrychlilo. Hrubý domácí produkt vzrostl v celoročním přepočtu o 3,3 procenta po růstu o 2,6 procenta v předešlém čtvrtletí. Dnešní vládní statistické údaje zmírnily obavy z nepříznivého dopadu globálních finančních problémů na druhou největší ekonomiku světa.

Ekonomický výkon Japonska značně překonal odhady analytiků, kteří v průměru počítali s růstem o 2,5 procenta. Růstové tempo se přitom dostalo výrazně nad úroveň dlouhodobého růstového potenciálu Japonska, který se odhaduje na 1,5 procenta. Japonsko rovněž rostlo daleko rychleji než ochabující americká ekonomika, kde růst v prvním čtvrtletí činil jen 0,6 procenta. Ekonomika eurozóny rostla meziročně o 2,2 procenta, to ale není statisticky zcela srovnatelný údaj.

Více než polovinou k překvapivě vysokému japonskému růstu přispěl export, který si zachoval sílu i přes útlum v USA. Japonský vývoz hnala vzhůru nadále silná poptávka rozvojových ekonomik. Solidně rostla i soukromá spotřeba, která vytváří 55 procent ekonomické aktivity v zemi.

Analytici však upozorňují, že ekonomika zřejmě ve druhém čtvrtletí ztratí dech. Vývoz nebude moci udržet dosavadní tempo růstu, protože v rychle rostoucích rozvojových ekonomikách se kvůli zvýšené inflaci přitvrzuje měnová politika, což růst zpomalí. Také domácí firmy jsou vzhledem k nadále nejistému výhledu globální ekonomiky stále opatrnější s investicemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK