Ceny průmyslových výrobců v dubnu meziročně o 4,7 pct vyšší

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Tempo růstu cen průmyslových výrobců v dubnu zpomalilo. Meziročně se ceny průmyslových výrobců v dubnu zvýšily o 4,7 procenta, když v předchozích třech měsících rostly o více než pět procent. Informoval o tom Český statistický úřad. Nejvýznamnější vliv na úroveň cenové hladiny měly ceny potravin, nápojů a tabáku. Meziměsíčně se ceny průmyslových výrobců nezměnily. Ceny průmyslových výrobců se s odstupem promítají do cen pro konečné spotřebitele.

Z toho rostly zejména ceny průmyslových krmiv o 35,9 procenta a mlékárenských výrobků o 14,7 procenta. Ceny elektřiny, plynu a vody se zvýšily o 9,1 procenta a ceny koksu a rafinérských výrobků o 21,8 procenta. "Meziročně klesly zejména ceny dopravních prostředků o 3,7 procenta, z toho díly motorových vozidel o 7,4 procenta. Ceny pryžových a plastových výrobků se snížily o 2,4 a upraveného dřeva a dřevěných výrobků o 2,9 procenta. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce zvýšily ceny energií o 13,5 procenta a zboží krátkodobé spotřeby o 4,7 procenta," uvedl ČSÚ.

Meziměsíční stagnaci cen v průmyslu nejvýrazněji ovlivnily vyšší ceny koksu a rafinérských ropných výrobků o 2,1 procenta. Pokračoval také růst cen základních kovů, hutních a kovodělných výrobků o 0,9 procenta. Ceny se naopak proti březnu snížily v potravinářství, nižší ceny statistikové uvádějí zejména u mlékárenských výrobků a výrobků z tabáku. Klesly i ceny v odvětví elektřiny, plynu a vody, což ovlivnil přechod na letní ceny silové elektřiny u velkoodběratelů, a chemických výrobků a vláken o 0,9 procenta.

Vývoj výrobních cen v průmyslu byl pod odhadem trhu; analytici očekávali růst o pět procent. V dalším období ale naznačují další růst cen v potravinářském průmyslu. "Pokles cen v potravinářském průmyslu je jen dočasný. Celkově by pak letos mohly ceny průmyslových výrobců přidat v průměru 4,3 po 4,1 procenta v loňském roce," naznačil další vývoj Jiří Škop z Komerční banky.

Tomu nasvědčuje i pokračující růst cen zemědělských výrobců. Proti loňskému dubnu byly vyšší o 27,9 procenta (v březnu ČSÚ uváděl růst o 26,1 procenta) a meziměsíčně se zvýšily o 0,7 procenta.

Ceny rostlinných výrobků se meziročně zvýšily o 37,6 procenta, zejména v důsledku vyšších cen obilovin o 57,4 procenta a olejnin o 64,8 procenta. Dále se zvýšily ceny ovoce o 41,4 procenta. Naopak ceny brambor byly nižší o 40,2 procenta a zeleniny o 9,7 procenta. Ceny živočišných výrobků se zvedly o 16,1 procenta. Vzrostly ceny mléka o 24,9 procenta, vajec o 16,2 procenta a drůbeže téměř o pětinu. "Poprvé od října 2006 byly meziročně vyšší ceny prasat, a to o 5,6 procenta," upozornil ČSÚ. Ceny skotu byly proti loňskému dubnu nižší o dvě procenta.

Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily o 4,9 procenta, tedy stejně jako v březnu, meziměsíčně o 0,4 procenta.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly v dubnu 2008 proti stejnému měsíci loni v úhrnu vyšší o 4,3 procenta, meziměsíční růst činil 0,7 procenta.

Ceny průmyslových výrobců v 27 zemích EU jsou zatím známé jen za březen. Podle předběžných údajů Eurostatu se meziročně zvýšily o 6,7 procenta. Nejvíce stouply v Litvě (o 17,6 procenta), v Bulharsku (o 15,4) a v Rumunsku (o 14,5 procenta). Nejméně stouply ceny v Německu (o 4,2 procenta). Na Slovensku ceny vzrostly stejně jako o měsíc dříve o 5,2 procenta.

Meziměsíčně se ceny v 27 zemích EU zvýšily o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK