Co týden dal?

16.05.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jak si vedla česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku? Objevily se na trhu nějaké novinky pojišťoven či bank? Co chystá Student Agency? Dozvíte se to v našem pravidelném týdením souhrnu informací ze světa financí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Společnost MasterCard oznámila své provozní výsledky v evropském regionu za 1. čtvrtletí letošního roku. Jedním z nejvýznamnějších úspěchů je překonání hranice 300 miliónů vydaných karet Maestro v Evropě. Počet karet Maestro vydaných partnerskými finančními institucemi v Evropě meziročně vzrostl o 4,5 % na 301 miliónů. Evropští držitelé karet mohou nyní karty Maestro používat k nákupům v 6,4 miliónech obchodních míst na celém kontinentu.
  • Internetový vyhledávač Google začal nabízet hledání mezi zahraničními weby v češtině. Překladač Google umožňuje zadávání slov pro hledání v zahraničí v českém jazyce a rovněž číst výsledky hledání nebo celé stránky v češtině. Tuzemské vyhledávače tuto službu nenabízejí a většinou poskytují jen překlad zadaných slov.
  • Evropská unie kvůli přetrvávajícím vysokým cenám potravin nejspíš prodlouží platnost nulových dovozních cel na obilí. Brusel již připravuje návrh, který by prodloužil platnost nulových cel až do příštího roku. Původně přitom měly vypršet letos na konci června.
  • Finanční trhy se zvolna zotavují z úvěrové krize, návrat k normálu ale bude trvat delší dobu. Řekl to předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému USA Ben Bernanke. Fed napumpoval do finančního systému značné objemy peněz, což se podle šéfa Fedu začíná projevovat.
  • Počet registrací nových aut v Evropě stoupl v dubnu o 9,6 procenta na 1,42 milionu vozů. Růst byl však pouze statistický a podle asociace k němu přispěla skutečnost, že v letošním roce byly Velikonoce o měsíc dříve.
  • Klíčový index námořní přepravy dnes prudce vzrostl a dostal se na nový rekord. Za jeho téměř čtyřprocentním růstem na hodnotu 11.067 bodů stojí hlavně vysoká poptávka po železné rudě a dalších surovinách. Důvodem k růstu je ale i fakt, že jsou silně vytíženy důležité exportní terminály v Brazílii a v Austrálii.
  • Francouzská banka Crédit Agricole prodá majetek v hodnotě pět miliard eur (125 miliard Kč) a provede změny v divizi investičního bankovnictví Calyon, včetně výměny jejího ředitele. Největší poskytovatel bankovních služeb pro drobnou klientelu ve Francii rovněž potvrdil, že kvůli vysokým odpisům v divizi Calyon způsobeným krizí na úvěrových trzích navýší kapitál o 5,9 miliardy eur.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

mBank rozdává dárky!

Máte založený účet u mBanky? Chcete získat dárek nebo vyhrát počítač Apple MacBook? Doporučte výhodný účet i svým známým a můžete získat zajímavé dárky jako mHrnek, mTričko nebo mDisk. Je to velice jednoduché. Váš známý, který si bude uzavírat nový účet uvede ve formuláři do pole mKlub telefonní číslo na váš mobil a podle počtu doporučených registrací vám mBank pošle dárek. A pro ty, kteří svůj účet uzavřeli v roce 2007 jsou přichystány další výhody. Akce trvá do 16.6.2008 včetně, informujte své blízké ať také využívají výhodný účet.

 

Posledních 7 dní doma

  • Energetická společnost ČEZ se odklání od hnědého uhlí a budoucnost své výrobní základny čím dál víc staví na dražším, ale k ovzduší šetrnějším zemním plynu. Donedávna ČEZ počítal s tím, že na modernizaci starších a výstavbu nových uhelných bloků vynaloží 150 miliard korun. Nové rozhodnutí však počítá s přesunem třetiny této částky do plynových zdrojů. ČEZ chce stavět paroplynové bloky vedle Úžína u Ústí nad Labem i v elektrárně Počerady, kde je nyní uhelný zdroj. V Počeradech mají do roku 2013 vyrůst dva paroplynové bloky o výkonu zhruba 440 megawattů. Dále společnost pracuje na projektech plynových zdrojů v dalších pěti lokalitách v Evropě.
  • Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic od začátku týdne prudce stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil během dvou dnů o 46 haléřů na průměrných 31,70 koruny za litr. Motorová nafta se po zdražení o 64 haléřů přehoupla přes hranici 33 korun a litr stojí v průměru 33,08 Kč/l.
  • Hypoteční banka uvedla na trh tři jarní novinky. První z nich je hypoteční úvěr kombinovaný s investicemi do cenných papírů, druhou je hypoteční úvěr kombinovaný s investičním životním pojištěním. Třetí novinka přináší zjednodušení: klient nemusí pro čerpání hypotečního úvěru dokládat bance faktury související s výstavbou či rekonstrukcí nemovitosti.
  • Česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalila růst. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 5,4 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku růst činil 6,6 procenta.
  • Telekomunikační firma MobilKom působící pod značkou U:fon letos v létě nabídne ve své síti mobilní telefonování. Operátor by měl službu spustit v červnu. Firma by tak chtěla do konce letoška zvýšit počet svých zákazníků až pětinásobně na 250.000. Plánuje také otevřít vlastní obchody.
  • Prodloužení trasy A metra k letišti by se mělo začít stavět koncem příštího roku. První část povede až do Motola, a nikoli jen na Petřiny, jak se doposud předpokládalo. Náklady budou i s vlaky odhadem asi 19,4 miliardy korun. Úsek by mohl být hotov v roce 2014.
  • GE Money Bank začala odměňovat uživatele platebních karet tím, že jim dává peníze. Každému uživateli debetní platební karty - vydané k účtům typu Genius Active - připíše GE Money Bank na konci měsíce na účet 0,5 % z objemu všech plateb kartou zaúčtovaných v daném měsíci. Výše odměny se přitom vypočítává ze všech utracených peněz při platbách na internetu nebo u obchodníka.
  • Finanční společnosti se rozrůstají. Rodina finanční skupiny AXA se zvětšila o dalšího člena. Stala se jím AXA pojišťovna. Česká národní banka udělila 12. května 2008 AXA pojišťovně povolení k poskytování neživotního pojištění. AXA pojišťovna tak v nejbližší době rozšíří své komplexní produktové portfolio životního pojištění o první produkty neživotního pojištění - pojištění automobilů, nemovitostí a odpovědnosti za škodu. Finanční skupina Wüstenrot se rozšířila o Wüstenrot pojišťovnu a.s. Nová pojišťovna, která 12. května obdržela od ČNB licenci na provozování pojišťovacích činností v oblasti neživotního pojištění, převezme dosavadní aktivity a kmen klientů pobočky slovenské pojišťovny Wüstenrot, působící v Česku od r. 2006. Svou vlastní pojišťovací činnost zahájí ve 4. čtvrtletí letošního roku.
  • Jeden z největších tuzemských autobusových dopravců Student Agency chystá společný podnik s třetím největším evropským dopravcem, francouzským Keolisem. Nová společnost, v které by měly obě strany poloviční podíl, má proniknout do železniční dopravy na regionálních tratích, kterou dotují kraje.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Diskuze na Finance.cz

Způsobí přijetí eura na Slovensku potíže?

Evropská komise i Evropská centrální banka definitivně doporučily přijetí eura na Slovensku k 1. lednu 2009. Slováci tak mohou už příští rok platit eurem. Zatímco zaměstnaní Slováci ani české firmy se ze středečního rozhodnutí Evropské komise nijak neradují, slovenští podnikatelé slaví. Jak se na přijetí jednotné evropské měny u našich sousedů díváte?                                                        


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Většinu důchodů v České republice vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení. Zajímá vás, kolik důchodů je vypláceno, či jaká je jejich průměrná výše, a to vše v rozčlenění podle pohlaví? Pak právě pro vás je připravena naše nová tabulka Vyplácené důchody, která vás seznámí s těmito čísly za několik posledních let dozadu. Více informací o důchodech naleznete v sekci Důchody v číslech.
  • Asociace penzijních fondů čtvrtletně zveřejňuje informace o penzijním připojištění. Podívejte se, jak si penzijní fondy vedly ke konci loňského roku. Kolik měly účastníků, jak vzrostla jejich aktiva, či do kterých instrumentů investovaly prostředky účastníků. To vše naleznete v našem aktualizovaném srovnání penzijních fondů.

Investiční životní pojištění: Otázky a odpovědi
Máte dotaz z oblasti investičního životního pojištění? Zeptejte se odborníka! Na vaše dotazy odpovídá od 12. 5. do 25. 5. 2008 David Roček, manažer marketingu životního pojištění v ČSOB Pojišťovně.


Fintriky

Zatímco všude slyšíme: „Studujte, abyste měli v budoucnu vyšší příjmy,“ nikdo už neříká, kde máme na to studium brát peníze. Během uplynulého týdne jsme vám proto v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků nastínili bankovní studentskou nabídku, abyste věděli, do jaké banky se vyplatí vypravit. Začali jsme studentskými běžnými účty, pokračovali kontokorentními úvěry a kreditními kartami a přehled ukončili specializovanými půjčkami na celé studium.


Anketa

Evropská komise i Evropská centrální banka definitivně doporučily přijetí eura na Slovensku k 1. lednu 2009. Jak se na přijetí jednotné evropské měny u našich sousedů díváte vy? Jaký bude podle vás dopad tohoto kroku na jejich ekonomiku? Celý týden jsme se vás ptali v pravidelné anketě Finance.cz. Zde jsou vaše odpovědi:

  • Spíše pozitivní, odpadnou kurzová rizika a příjde více investorů - 48 %
  • Spíše negativní, budou mít velké problémy s růstem cen - 52 % 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU