Vývoz mléka od vstupu do EU vzrostl na stonásobek

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Vývoz konzumního mléka z České republiky se od jejího vstupu do Evropské unie zvýšil stonásobně. V roce 2003 čeští výrobci vyvezli necelé dva miliony litrů, loni už to bylo téměř 200 milionů. Vývoz konzumního mléka tak tvoří přibližně čtvrtinu celkového vývozu mléčných výrobků. Přes 40 procent vyvezeného mléka míří na Slovensko, třetina do Německa, menší množství se vyváží ještě do Polska a Maďarska. Vyplývá to z údajů Českomoravského svazu mlékárenského.

Podle ředitele svazu Michala Němce nárůst vývozu není způsoben ani tak nižšími cenami mléka v Česku, jako spíše zavedením volného trhu. "Je to samozřejmě otázka působení nadnárodních obchodních řetězců, které obchodují bez ohledu na hranice", řekl Němec.

Dovoz mléka se přitom v posledních letech drží na úrovni okolo 35 milionů litrů, v konzumním mléce tak Česká republika dosahuje výrazného přebytku.

ČR má přebytky také v celkovém obchodě s mléčnými výrobky, v posledních letech se však dovozy začínají vývozům přibližovat. Loni se do Česka dovezly mléčné výrobky v hodnotě rovnající se 836 milionům litrů mléka, vývozy představovaly 957 milionů litrů. V roce 2000 přitom dovoz představoval přibližně 100 milionů litrů, vývozy se v posledním desetiletí pohybují stabilně na úrovni od 750 do 900 milionů litrů mléka.

Do kategorie konzumního mléka patří upravené mléko v balení do dvou litrů. Kromě konzumního mléka se vyváží ještě syrové mléko v cisternách. Toho loni čeští mlékaři vyvezli 350 milionů kilogramů.

Tuzemská spotřeba konzumního mléka stále klesá. V roce 2006 vypil průměrný Čech 52 litrů ročně oproti necelým 92 litrům v roce 1990. Spotřeba mléčných výrobků však obecně roste. V roce 1995 snědli Češi v přepočtu 188 kilogramů mléka na osobu ročně, v roce 2006 už to bylo 239 kilogramů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK