Dolar oslabují kontrastní data z USA, Japonska, EMU

16.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pátek oslaboval vůči jenu i euru, tížen kontrastem mezi známkami zhoršující se situace na trhu práce a v průmyslu Spojených států na...

...jedné straně a překvapivě silnými údaji o růstu eurozóny a Japonska na straně druhé.

Slabá čtvrteční data o americké ekonomice vrhla stín pochybností na očekávání trhu, že centrální banka (Fed) již ukončila svůj cyklus agresivního uvolňování měnové politiky.

Další signály o hloubce ekonomického zpomalení Spojených států v pátek přinesou údaje o započaté výstavbě a počtu vydaných stavebních povolení za duben, jež vyjdou ve 14:30 SELČ, a index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v 15:55. U všech tří ukazatelů se očekává pokles.

Trh naopak překvapila zpráva o mezikvartální expanzi japonské ekonomiky za první tři měsíce roku tempem 0,8 procenta. Analytici čekali růst hrubého domácího produktu o 0,6 procenta.

Meziročně tak Japonsko vzrostlo o 3,3 procenta, zatímco americká ekonomika ve stejném období přidala pouze 0,6 procenta.

"Čísla o japonském HDP byla opravdu, opravdu dobrá... Absolutně předčila růst Spojených států v tomtéž období," řekl John Hydeskov, devizový analytik z Danske Markets v Kodani.

"Jen by měl v příštích měsících posilovat vůči dolaru... Stále si totiž myslíme, že ve Spojených státech ještě uvidíme některé opravdu ošklivé ekonomické ukazatele a další špatná data o trhu s bydlením. A také z toho důvodu, že japonská ekonomika nevypadá tak špatně, jak se někteří hráči na trhu obávali."

V 10:40 dolar oslaboval o třetinu procenta na 104,36 jenu <JPY=>, zatímco vůči jednotné evropské měně ztrácel 0,4 procenta na 1,5505 za euro <EUR=>.

Ke zpevnění eura přispěly také čtvrteční údaje o silném růstu Německa a Francie za první čtvrtletí, které rovněž poukázaly na relativně solidní výkon ekonomiky eurozóny ve srovnání s hospodářstvím Spojených států.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK