Honeywell a Airbus chtějí vyrobit biopalivo bez využití potravin

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. května (ČTK) - Výrobce letadel Airbus a průmyslový konglomerát Honeywell International budou společně vyvíjet biopalivo pro letecký průmysl, které by nevyužívalo základní zemědělské plodiny, a neovlivnilo by tak dodávky a ceny potravin. Podle jejich plánu by se nové pohonné hmoty mohly od roku 2030 podílet na celkové poptávce po pohonných hmotách pro komerční letecké společnosti téměř jednou třetinou.

Na vývoji nového paliva se mají podílet i firma JetBlue Airways a konsorcium International Aero Engines, jehož členy jsou firmy Pratt & Whitney a Rolls-Royce. Nové palivo by mělo být vyráběno z rostlinných olejů a olejů z řas, které neovlivní produkci potravin.

V současnosti komerční aerolinky létají na kerosan. Testují se však i alternativní pohonné hmoty. Hlavním technickým problémem biopaliva je to, že ve velkých výškách mrzne.

Nové palivo má být vyráběno za využití technologie UOP vyvinuté Honeywellem. Nové palivo z obnovitelných zdrojů by díky této technologii mělo mít stejný výkon jako tradiční pohonné hmoty a splňovat požadavky na letecký výkon. Nebude také třeba kvůli němu upravovat motory.

Technologie UOP byla loni vybrána pro vývoj pohonných hmot pro potřebu vojenských leteckých sil USA a NATO. Vývoj má být dokončen do konce letošního roku.

Spojené státy produkují téměř sedm miliard galonů, tedy 26,5 miliardy litrů, etanolu ročně, převážně z obilí. Kritici upozorňují, že závislost na obilí způsobuje růst cen potravin.

Ve středu americká chemická společnost DuPont oznámila, že její společný podnik s dánskou firmou umožní výrobu etanolu z celulózy. Tato výroba má být méně nákladná, než výroba etanolu z obilí, a neovlivní ceny potravin. Firmy doufají, že začnou vyrábět palivo z listí a stébel kukuřice a zbytků stébel cukrové třtiny v roce 2012, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK