Osm evropských vinařských oblastí vytvořilo společnou síť

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 16. května (zpravodaj ČTK) - Osm evropských vinařských oblastí zapsaných do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO vytvořilo společnou síť s názvem Vitour, jejímž prostřednictvím chtějí chránit a propagovat tradiční evropskou vinařskou kulturu. Bylo to oznámeno v Tours v údolí Loiry, které je jedním z členů sítě.

Dalšími členy Vitouru jsou oblast vín Saint-Emilion ve Francii, údolí Doura v Portugalsku, kde se rodí portské, oblast tokajského v Maďarsku, maďarsko-rakouská vinařská oblast Fertö-Neusiedlersee, vinařské Porýní v Německu a terasovité vinice oblastí Cinque Terre v Itálii a Lavau ve Švýcarsku.

Projekt, který má podporu Evropské unie, se zrodil v roce 2005. Původně se na něm podílelo sedm oblastí, nakonec přibylo Lavau.

"Za jmény nejprestižnějších evropských vín se vždycky skrývá místa s obyvateli chtějícími zachovat své specifické dovednosti. Toto kulturní bohatství je dnes ohroženo," uvádí se v komuniké vydaném v Tours.

Za hlavní výzvy, před kterými stojí, Vitour považuje "standardizaci vkusu" pokud jde o víno a konkurenci vín ze zámoří, která se na světovém trhu prosazují stále víc. Chce jim čelit zdůrazňováním svébytnosti a rozmanitosti evropských vinařských oblastí, a to nejen po stránce čistě vinařské, ale i kulturní.

Mezinárodní úřad pro révu a víno nedávno oznámil, že podíl pěti největších evropských vývozců vína na světovém obchodu loni klesl na 61,8 procenta, zatímco v letech 2001 až 2005 byl v průměru 65,1 procenta. Podíl jižní polokoule a USA se naopak zvýšil už na 28 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK