Zájem o úvěry podle zprávy ČNB oslabí

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Česká národní banka ve své nové zprávě o inflaci předpokládá, že v následujícím období zřejmě oslabí zájem Čechů o úvěry. Podle ČNB to dokládá i snižování růstu nově zahájených a rozestavěných bytů ve čtvrtém čtvrtletí 2007. Tempo růstu úvěrů domácnostem se v lednu a únoru snížilo, upozornila ČNB.

Poměr celkové zadluženosti domácností ve vztahu k HDP se zvýšil podle ČNB o sedm procentních bodů na 29 procent. Zůstává však nižší než v zahraničí. V eurozóně činí 61 procent.

"Mezi hlavní faktory nižšího růstu úvěrů lze řadit zvýšení úrokových sazeb a obezřetnější přístup bank, a to i přes poměrně silnou konkurenci v tomto segmentu úvěrového trhu," uvádí zpráva.

Tempo růstu úvěrů ovšem podle ČNB si i nadále udržuje vysokou úroveň, a to 33,6 procenta. "Zvolnění dynamiky úvěrů domácnostem naznačují i nově poskytnuté úvěry. Přispěly k tomu zejména úvěry na bydlení a v jejich struktuře hypoteční úvěry. Růst spotřebitelských úvěrů naopak na počátku roku 2008 zrychlil," uvádí ČNB.

I podle údajů ministerstva pro místní rozvoj hypoteční trh v prvním čtvrtletí po letech vysokého růstu zaznamenal meziroční pokles o téměř devět procent. Naopak podle zjištění ČTK neochabuje zájem Čechů o spotřebitelské úvěry a banky zaznamenávají dvouciferné nárůsty nových obchodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK