ČNB: Deficit veřejných financí letos klesne na jedno procento HDP

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Česká národní banka ve své nové zprávě o inflaci odhaduje letošní deficit veřejných financí na jedno procento hrubého domácího produktu z předchozích 1,5 procenta. V roce 2009 by měl deficit činit 1,4 procenta oproti předchozím odhadům na úrovni 2,2 procenta. ČR by tak bez problémů plnila tříprocentní maastrichtské kritérium deficitu veřejných financí. Loni deficit klesl na 1,6 procenta.

Podle dubnových odhadů ministerstva financí by měl schodek veřejných financí letos klesnout na 1,5 procenta. V roce 2011 by přitom podle výdajových rámců, které v dubnu schválila vláda, mohl deficit klesnout až na 1,2 procenta. Strategickým cílem MF je mít vyrovnané veřejné rozpočty do roku 2014.

Spotřebitelské ceny budou podle ČNB ve zbytku letošního roku pokračovat v poměrně vysokém růstu, ten však bude pozvolna zpomalovat. Růst cen bude tlumit vývoj ekonomiky, která postupně rovněž snižuje svůj růst. "Začátkem roku 2009 po odeznění přechodného vlivu daňových změn, vysokého růstu regulovaných cen a cen potravin klesne inflace k inflačnímu cíli," uvedla ČNB.

Ve druhém a třetím čtvrtletí 2009, se celková inflace bude podle centrální banky nacházet v dolní polovině tolerančního pásma tříprocentního inflačního cíle. Podle zprávy tak budou vytvořeny předpoklady pro splnění nového dvouprocentního inflačního cíle v roce 2010.

Změny nepřímých daní ovlivní cenovou hladinu podle zprávy zejména v roce 2008, pro rok 2009 žádné úpravy daní nyní ČNB neočekává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK