Výstavba nových domů v USA v dubnu překvapivě oživila

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. května (ČTK) - Výstavba nových domů ve Spojených státech se v dubnu překvapivě zvýšila o 8,2 procenta po březnovém propadu na sedmnáctileté minimum. Zaznamenala tak nejvýraznější nárůst za více než dva roky. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu. Nárůst vykázala rovněž stavební povolení.

Stavební firmy v dubnu položily v přepočtu na celý rok základy 1,032 milionu obytných domů ve srovnání s revidovanými 954.000 v předchozím měsíci. Analytici přitom počítali s poklesem na 940.000 domů. Počet vydaných stavebních povolení pro budoucí projekty se zvýšil o 4,9 procenta na ročně přepočtených 978.000 domů.

"Stavební povolení, jež mají čím dál větší význam, protože ukazují více do budoucnosti, jsou povzbudivá," řekl analytik Zach Pandl z investiční banky Lehman Brothers. "Celkově je tato zpráva o něco lepší, než se očekávalo," dodal.

Americký trh bydlení se loni propadl do útlumu, který vedl k hypoteční krizi a následným otřesům na globálních finančních trzích. Americký ministr financí Henry Paulson i představitelé americké centrální banky považují útlum trhu s bydlením za největší riziko pro ekonomiku Spojených států, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK