FAO: Světové ceny potravin v dubnu poprvé za 15 měsíců klesly

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. května (ČTK) - Světové ceny potravin se v dubnu poprvé za 15 měsíců snížily. Vyplývá to podle internetového serveru BBC z údajů Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Index cen potravin FAO klesl na 216,7 bodu z 217 bodů v předchozím měsíci.

"Od začátku května jsou tu určité pozitivní známky. Přichází zejména z vyhlídek pro sklizeň pšenice, které jsou velmi dobré," řekl BBC ekonom FAO Abdelreza Abbassjan. Analytici nicméně varují, že faktory, které tlačí ceny potravin vzhůru, zatím nezmizely, píše server.

"Je nebezpečné dívat se pouze na jeden měsíc, zejména pokud základní faktory zůstávají beze změny," řekl Joel Segal z poradenské společnosti Ernst & Young. Upozornil například, že růst produkce potravin nadále zaostává za růstem populace a že stoupající bohatství zvyšuje spotřebu masa. Poukázal rovněž na využívání obilí k výrobě biopaliv.

Abbassjan tento týden v projevu před zástupci kanadského senátu uvedl, že ceny potravin by měly zůstat vysoké i v příštích dvou až třech letech, ale mohlo by je případně zmírnit opětovné doplnění zásob. Dodal, že růst cen obilovin v uplynulém roce způsobila hlavně poptávka po biopalivech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK