Stát již prodal téměř polovinu plánovaného balíku akcií ČEZ

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Stát již prodal téměř polovinu z plánovaného sedmiprocentního balíku akcií energetické společnosti ČEZ. Vládní podíl na základním kapitálu firmy byl k 15. květnu 64,28 procenta; před zahájením prodejů držela vláda 67,61 procenta. Údaje dnes ČTK převzala z webu Střediska cenných papírů (SCP).

Z dat SCP, kde se informace objevují kvůli třídennímu vypořádání převodu akcií se zpožděním několika dnů, vyplývá, že podíl státu klesl během pondělí o 0,63 procentního bodu. Stát se tak během jediného dne zbavil 3,7 miliardy akcií energetické společnosti, za něž utržil přibližně 4,5 miliardy korun. Je to dosud největší objem akcií ČEZ, který stát na burze za jeden den prodal.

Potvrdily se tak spekulace, že stát, který prodává akcie prostřednictvím České spořitelny, využil posledního dne, kdy se akcie ČEZ obchodovaly poslední den s nárokem na dividendu. Investoři totiž měli o akcie firmy zvýšený zájem; objem obchodů byl zhruba trojnásobný ve srovnání s běžným dnem. Dividenda by měla - pokud ji akcionáři schválí - dosáhnout 40 korun na akcii hrubého.

ČEZ před několika dny zároveň dokončil odkup téměř deseti procent akcií. Akcionářům chce příští týden na valné hromadě navrhnout jejich zrušení. Tím se sníží základní kapitál firmy; a díky tomu zároveň relativní podíl státu ve společnosti ČEZ zase vzroste.

O prodeji sedmi procent akcií prostřednictvím kapitálového trhu rozhodla vláda loni v březnu. Cílem bylo tehdy získat 31 miliard korun, které chyběly Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Prodej stát zahájil v září, zbavoval se však jen relativně malých objemů akcií.

Ministerstvo financí ale jednotlivé kroky odmítá komentovat s tím, že jakákoliv informace by mohla ovlivnit kurz akcií na burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK