PRŮZKUM-Zentiva zřejmě v Q1 snížila čistý zisk o 24 pct

16.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Zentiva <ZNTVsp.PR>, výsledky za 1...

...čtvrtletí

* 19.května ve 12:00

* Průměrný odhad čistého zisku 397 milionů korun

Zentiva <ZNTVsp.PR> zřejmě za první čtvrtletí oznámí propad čistého zisku o 24 procent kvůli nižším prodejům na klíčových trzích a vyšším úrokovým nákladům po turecké akvizici, ukázal v pátek průzkum Reuters.

Devět oslovených analytiků v průzkumu předpovědělo čistý zisk 397 milionů korun proti 519 milionům v prvním čtvrtletí loňského roku.

Zentiva v dubnu sdělila, že za první kvartál oznámí tržby okolo 4,4 miliardy korun, což znamená meziroční zvýšení o 30 procent s pomocí akvizice tureckého výrobce generik Eczacibasi Generic Pharmaceuticals.

Bez převzetí tureckého podniku by ale tržby klesly o 11 procent, neboť v Česku Zentiva oslabila o 10 procent a v Rumunsku dokonce o 40 procent.

Důvodem jsou úsporná opatření české vlády ve zdravotnictví, jež snížila výdaje za léky v prvních třech měsících roku, i když zčásti také vinou předzásobení v prosinci.

Na rumunském trhu, který je druhý největší po českém, tržby propadly poté, co Zentiva přijala kroky ke zlepšení platební morálky některých distributorů.

Naopak úrokové náklady Zentivy vyskočily poté, co si loni vzala úvěr 550 milionů eur na financování nákupu 75procentního podílu v Eczacibasi.

"Eczacibasi zvedla tržby, ale negativně ovlivnila hrubou marži kvůli nízké ziskovosti v Turecku," uvedl analytik Milan Vaníček z Atlantiku finanční trhy. "Finanční kolonka bude zatížena úroky z úvěru na tureckou akvizici."

Provozní zisk Zentivy odhadují analytici na 725 milionů korun, meziročně slabší o 4,6 procenta.

Akcie Zentivy propadly za posledních 12 měsíců o 29 procent, když loni ve třech kvartálech v řadě zklamala trh horšími čísly, než se čekalo. Pražský index PX <.PX> ve stejném období klesl o 7 procent.

Zentivu z 25 procent drží francouzská farmaceutická firma Sanofi-Aventis <SASY.PA>. Druhý největší vlastník, PPF Generali Group <GASI.MI>, oznámil počátkem května nabídku na převzetí ostatních akcií po 950 korunách, aby tak dále navýšil svůj podíl ve výši 19 procent. ----------------------------------------------------------------

ODHADY ANALYTIKŮ V MILIONECH KORUN ----------------------------------------------------------------

Průměr Medián Q1/07 Rozpětí EBITDA 1090 1056 998 935 - 1347 PROVOZNÍ ZISK 725 713 760 589 - 1017 ČISTÝ ZISK 397 382 519 326 - 592 ----------------------------------------------------------------

Průzkumu se zúčastnily následující banky a makléřské firmy:

Atlantik finanční trhy, BH Securities, Cyrrus, ING Wholesale Banking, Erste Bank/Česká spořitelna, KBC/Patria Finance, Komerční banka, UBS, Wood & Company.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK