Spotřebitelská důvěra v USA klesla na 28leté minimum

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. května (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v květnu podle předběžných údajů propadla na 28leté minimum kvůli obavám z hospodářské recese a růstu cen. Index důvěry sestavovaný Michiganskou univerzitou a agenturou Reuters se snížil na 59,5 bodu z dubnových 62,6 bodu.

"Spotřebitelská důvěra začátkem května pokračovala v poklesu kvůli stoupajícím cenám potravin a pohonných hmot. Rekordní počet spotřebitelů se domnívá, že ekonomika se nachází v recesi, a vidí malou naději na brzké oživení," píše se ve zprávě.

Ekonomové sledují index spotřebitelské důvěry velmi pozorně, protože se z něj snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují asi dvě třetiny ekonomické aktivity.

"Není překvapením, že spotřebitelé jsou z ekonomiky sklíčení. Obzvláštním zdrojem obav je pokračující růst cen benzinu. Trh práce rovněž zeslabil," řekla analytička Lynn Reaserová ze společnosti Bank of America. Upozornila však, že skutečné spotřebitelské výdaje se vyvíjejí znatelně lépe, než by se dalo podle údajů o spotřebitelské důvěře usuzovat.

Americká centrální banka od loňského září snížila základní úrokovou sazbu o tři a čtvrt procentního bodu na rovná dvě procenta, aby ochránila ekonomiku před úvěrovou krizi, kterou rozpoutaly problémy na hypotečním trhu. Banka doufá, že uvolněním měnové politiky odradí spotřebitele od omezování výdajů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK