Akcie na pražské burze v týdnu překonaly pětiměsíční rekord

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Ceny hlavních tuzemských akcií na pražské burze ve 20. týdnu vyrostly na nejvyšší hodnotu za více než pět měsíců. Investoři kupovali zejména akcie energetické společnosti ČEZ a těžební firmy New World Resources (NWR). Vůbec nejsilněji, ale při velmi malých obchodech, stouply akcie autobazaru AAA Auto. Index trhu PX zpevnil o 3,93 procenta na 1701,1 bodu, vyplynulo z výsledků na burze.

Hitem týdne byly podle makléřů akcie ČEZ. Ty se v pondělí naposledy obchodovaly s nárokem na hrubou dividendu 40 korun na akcii, proto se očekával spíše pokles. Cena ČEZ nejenže neklesla, ale naopak s podporou zlepšených čtvrtletních hospodářských výsledků oznámených ve čtvrtek stupňovala růst.

Akcie ČEZ nakonec zpevnily o 8,35 procenta na 1336 korun při nevídaných obchodech za více než 14 miliard korun, což představovalo takřka dvě třetiny objemu celého trhu. K silným prodejcům patřil stát, jehož podíl v ČEZ se snížil na 64,3 procenta.

Akcie NWR, majitele černouhelné firmy OKD, se zhodnotily o 9,7 procenta na 500 korun. Akcie NWR završily svůj první celý obchodní týden na burze a zatím více než překonávaly představy investorů, kteří ve veřejné nabídce získali akcie za 425,8 koruny za kus.

Akcie AAA Auto narostly o 13,4 procenta na 27,73 koruny a spekulovalo se, že tajemným kupcem byla přímo firma AAA Auto. Ta to ale odmítla. "Společnost AAA Auto Group, ani její většinový akcionář a management, nestáli za obchody, které v minulých dnech ovlivnily vzestup ceny akcie společnosti," řekl ČTK mluvčí skupiny AAA Auto Milan Smutný s tím, že v případě, že představenstvo AAA Auto Group rozhodne o zpětném odkupu akcií, oznámí to předem burzám a dozorující České národní bance.

Z peněžních emisí byla nejúspěšnější Erste Bank, jejíž akcie si polepšily o 4,7 procenta na 1224 korun. Akcie Komerční banky přes zveřejnění tempa růstu čtvrtletního zisku banky nad očekávání získaly jen 2,5 procenta na 4366 korun.

Akcie petrochemického holdingu Unipetrol naopak klesly o 2,6 procenta na 261,4 koruny. Čistý zisk Unipetrolu za první čtvrtletí meziročně klesl o 75 procent na 390 milionů korun. Silnějšímu poklesu akcií Unipetrolu podle makléřů zabránil zřejmě jen oznámený záměr Unipetrolu vykupovat vlastní akcie až do pěti procent základního kapitálu.

Nejhůře v týdnu dopadly akcie mediální skupiny CME, které odepsaly 4,4 procenta na 1585 korun. CME například obdržela snížené investiční doporučení od firmy Goldman Sachs na stupeň "neutrální" z "kupovat".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK