Koruna v závěru oslabila na 25,04 Kč/EUR, vůči dolaru silnější

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Česká měna během dne posílila k hranici 24,90 Kč/EUR, odpoledne však část zisků ztratila. Po 17:00 se obchodovala na kurzu 25,04 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna zpevnila na 16,08 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Domácí měna si nevšímala dnešních dat o cenách průmyslových výrobců ani údajů o dovozní a vývozní inflaci, uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. "Investoři spíš než domácí statistiky sledovali vývoj v zahraničí. Vývoj na eurodolarovém trhu i vývoj na Slovensku dávali koruně více prostoru ke zpevnění," uvedla ekonomka.

Vývozní ceny v březnu meziročně klesly o 5,3 procenta. Snižovaly se tak již pátý měsíc po sobě a šlo o největší pokles od listopadu 2002. Meziroční tempo růstu cen průmyslových výrobců v dubnu zpomalilo na 4,7 procenta.

"Všechny okolní měny dnes posílily v čele s maďarským forintem, kterému pomohlo prohlášení centrální banky, která je připravena k dalšímu zpřísňování měnové politiky," poznamenal Miroslav Frayer z Komerční banky.

Dolar po nepříznivých datech o spotřebitelské důvěře ve Spojených státech oslabil, odpoledne se obchodoval na 1,5520 USD/EUR. Důvěra spotřebitelů v USA klesla na 28leté minimum kvůli obavám z hospodářské recese a růstu cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK