Americká vláda je připravena zastavit nákup rezerv ropy

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. května (ČTK) - Americké ministerstvo energetiky je připraveno vyslyšet požadavek Kongresu a zastavit hned od července nákup strategických rezerv ropy. Ministerstvo, které je za americkou vládu nákupem rezerv pověřeno, to uvedlo v dnešní tiskové zprávě. Návrh ale musí nejprve podepsat prezident George Bush.

Kongres návrh zákona schválil začátkem tohoto týdne. Politici jsou nyní v USA pod značným tlakem voličů, kterým neustále zdražování pohonných hmot vadí stále více. Naopak Bush není podle agentury AP návrhem Kongresu nadšen a tvrdí, že když vláda přestane rezervy nakupovat, cenu tím zásadně neovlivní.

Ministerstvo denně nakupuje v průměru zhruba 76.000 barelů ropy, a to za tržní ceny. Podle agentury Reuters lze předpokládat, že Bush pod návrh podpis připojí, i když se s ním neztotožňuje. I když zákon začne platit, ministerstvo dokončí nákup ropy v rámci kontraktu platného na prvních šest měsíců roku.

Bush je přesvědčen, že zásobníky ropy je třeba naplnit na maximum, aby Spojené státy dokázaly předejít problémům v případě náhlého výpadku zásobování. V současné době jsou zásobníky ropy naplněné asi na 97 procent kapacity.

V USA se denně spotřebuje zhruba 21 milionů barelů ropy, takže objem, který jde do zásobníků, představuje pouze zlomek celkové spotřeby. Pokud návrh začne platit, lze podle analytiků čekat spíš jen psychologický efekt na cenu ropy. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate dnes vůbec poprvé překonal hranici 127 dolarů.

Američané začali vytvářet strategické rezervy ropy v roce 1975 po takzvaném ropném embargu, které způsobilo rychlý růst cen ropy. Rezervy jsou uloženy ve čtyřech podzemních solných jeskyních ve státech Louisiana a Texas v blízkosti Mexického zálivu. Zásoby zpravidla vystačí asi na dva měsíce a využít jich je možné jen v situaci vážného narušení zásobování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK