ETA přestane vyrábět díly pro auta, soustředí se na domácnosti

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Společnost ETA převede výrobu dílů pro automobilový průmysl na společnost Plastkov a soustředí se pouze na výrobu spotřebičů pro domácnost. Rozhodl o tom vlastník obou firem, investiční společnost Benson Oak. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval majitel Benson Oak Gabriel Eichler. Cílem je podle něj oživit značku ETA a zvýšit její podíl na trhu domácích spotřebičů.

"Pro další rozvoj společnosti je nejlepší, když její dvě části budou ve dvou nezávislých společnostech s vlastní strategií a novým managementem. Obě části mají velký potenciál dalšího růstu obratu i ziskovosti. Půjde přitom pouze o organizační změnu a nebudou následovat žádné přesuny lidí nebo strojů v Hlinsku ani Liberci," uvedl viceprezident Benson Oak Tomáš Fencl.

V souvislosti s restrukturalizací se novým šéfem společnosti ETA stane Albert van Gelder (55), který je nyní výkonným ředitelem divize domácí spotřebiče společnosti ETA. Předtím působil například jako generální ředitel Balíren Praha nebo společnosti Tchibo v ČR, kde prosadil zavedení značky Jihlavanka.

Generální ředitelkou Plastkovu se stane Lucie Baleková (42). Od roku 2005 působila jako generální ředitelka společnosti TRW Automotive.

Majitel chce do zvýšení tržního podílu společnosti ETA investovat v následujících letech stovky milionů korun. Využít chce rovněž povědomí značky ETA, kterou podle průzkumů zná 96 procent Čechů. Následně chce společnost expandovat na trhy východní Evropy.

Celkové tržby společnosti ETA byly loni 1,76 miliardy korun, výroba pro automobilový průmysl činila 725 milionů korun. Ta přitom roste neustále od roku 2004, zatímco tržby z prodeje spotřebičů víceméně stagnují. Cílem změn je zvýšit tržby za domácí spotřebiče na minimálně 1,5 miliardy korun v roce 2010.

Výrobce dílů pro automobilový průmysl Plastkov loni zaznamenal tržby 350 milionů korun, o rok dříve 360 milionů korun. Dohromady s výrobou ve společnosti ETA pak tržby z výroby automobilových dílů loni činily více než miliardu. Cílem restrukturalizace je zvýši tržby do roku 2010 na 1,4 miliardy korun.

Společnost Benson Oak Capital je nejstarší investiční bankovní společností působící v České republice. Společnost se zaměřuje na kapitálové akvizice a poskytování rozvojového kapitálu společnostem v České republice a na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK