Ukončení bojkotu dodávek německým mlékárnám prý v dohledu

05.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. června (zpravodaj ČTK) - Obnovení dodávek mléka německým mlékárnám je v dohledu. Na základě projevené ochoty některých maloobchodních řetězců to dnes řekl předseda svazu německých chovatelů dojného dobytka (BDM), jenž zastupuje zájmy farmářů, kteří už devět dní bojkotují dodávky mlékárnám na protest proti nízkým výkupním cenám. V tom je chtějí od pátku podpořit i jejich čeští kolegové snížením dodávek mlékárnám o deset procent.

Předseda BDM Romuald Schaber v televizní zpravodajské stanici N24 prohlásil, že se rýsuje konec dodavatelského bojkotu. "Myslím, že už nebudeme v bojkotu dodávek příliš dlouho pokračovat," prohlásil. Dodal také, že zemědělci nechtějí dál zkoušet trpělivost spotřebitelů, zatím však zastavení dodávek čerstvého mléka trvá.

Podle Schabera byla prvním krokem správným směrem středeční dohoda s potravinovým řetězcem Lidl, jenž přislíbil, že od pondělí zvedne cenu za litr mléka o deset eurocentů (zhruba 2,50 koruny).

Ostatní maloobchodní řetězce dnes navíc projevily ochodu k jednání. "Jsme v zásadě připraveni k jednáním," prohlásil dnes mluvčí největší německé sítě obchodů s potravinami Edeka. Ochotu k obnoveným rozhovorům projevil i diskontní řetězec Aldi Süd. "Přitom se Aldi Süd bude řídit momentálně diskutovanými výrobními cenami na trhu," uvedla dnes firma ve svém prohlášení.

Konkurenční společnost Tengelmann a diskont Plus ujistily, že se přizpůsobí situaci na trhu. Skupina Rewe dnes zopakovala svou nabídku hovořit o cenách mléka s dodavateli. "Pokud se utvoří nová tržní cena, bude Rewe tuto tržní cenu dodržovat," řekl dnes mluvčí druhého největšího hráče v této branži v Německu.

Německým farmářům dosud mlékárny vykupovaly surovinu i za méně než 30 centů (7,40 koruny), což je dokonce méně než v Česku, kde se litr vykupuje zhruba za devět korun. Přímo s mlékárnami se chtějí zemědělci dohodnout na výkupní ceně 43 centů.

Mezitím dnes v celém Německu pokračují demonstrace farmářů. Už ale nejde o blokády příjezdových cest k mlékárnám, jak tomu bylo v několika uplynulých dnech. Demonstrace se konají před centrálami maloobchodních řetězců i na náměstích velkých měst. Odpoledne se koná demonstrace zemědělců přímo v Berlíně před Braniborskou bránou.

V západoněmeckých spolkových zemích Porýní-Falc, Sársko a Bádensko-Württembersko zvolili zemědělci jinou formu protestu, takzvané "výkupové akce". Skupují zásoby mléka v supermarketech a rozdávají je zdarma občanům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK