Co týden dal?

04.07.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nejvyšší životní náklady jsou v Londýně, cena ropy překročila hranici 145 dolarů za barel, ECB zvýšila základní úrokovou sazbu, zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem a pošta nabízí další služby občanům. To jsou jen některé z událostí právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Nejvyšší životní náklady v západním světě má podle nejnovějšího průzkumu organizace Economic Research Institute Londýn. Průměrná tříčlenná rodina tam na zajištění standardních životních potřeb musí ročně vynaložit 38.880 liber (asi 1,18 milionu Kč). Praha je s náklady 28.748 liber (zhruba 871.000 Kč) na osmém místě. Za Londýnem jsou Moskva a Dublin.
  • Evropská unie dnes vypsala první výběrová řízení na dodávky celé řady technologií pro navigační systém Galileo, který chce unie po řadě odkladů spustit v roce 2013. Výzva k podávání nabídek se objevila v úředním věstníku EU. Jde o zakázky za celkem 2,1 miliardy eur (zhruba 50 miliard korun), které budou placeny z unijního rozpočtu.
  • Prudký růst cen potravin a paliv začíná vážně ohrožovat stabilitu některých chudších zemí. Kdyby zdražování pokračovalo, některé vlády by přestaly být schopny zajišťovat výživu obyvatel a zároveň zachovat stabilitu ekonomiky, uvedl Mezinárodní měnový fond ve zprávě o dopadu zdražování potravin a energetiky na ekonomiky.
  • Tempo růstu zaměstnanosti v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se z loňských 1,5 procenta sníží letos na 0,7 a v roce 2009 na 0,5 procenta. Nezaměstnanost naopak z loňských 5,6 procenta stoupne letos na 5,7 a v příštím roce na rovných šest procent, v České republice a na Slovenska se však má snižovat. Organizace to uvedla ve speciální studii o zaměstnanosti, kterou vydala ve svém pařížském sídle.
  • Zaměstnavatelé ve Spojených státech za červen zrušili 79.000 pracovních příležitostí. Jde o předběžný odhad, který zveřejnila agentura ADP Employer Services. Pokud se údaj potvrdí, byl by to největší pokles od listopadu 2002.
  • Cena ropy  ve čtvrtek poprvé v historii překročila hranici 145 dolarů za barel kvůli zprávě o poklesu zásob suroviny ve Spojených státech a slabému kurzu dolaru. Ropu tlačí vzhůru rovněž napětí na Blízkém východě.
  • Bankovní rada Evropské centrální banky ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Vzhledem k růstu inflace se s tímto krokem počítalo.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Termo hrnek za zvýšení příspěvku!

Jste klientem Penzijního fondu České spořitelny? Obdrželi jste výpis z vašeho penzijního připojištění a přemýšlíte o tom, že si začnete přispívat vyšší částku? Neváhejte a změňte svůj příspěvek právě nyní. Za zvýšení měsíčního příspěvku účastníka minimálně o 200 Kč získáte od penzijního fondu praktický termo hrnek. Akce se vztahuje na navýšení sjednaná do 31.8.2008 a se zaplaceným zvýšeným příspěvkem nejpozději do 30.9.2008. Navíc za sjednání navýšení prostřednictvím našeho Prodejního centra od nás získáte jako odměnu polovinu navyšované částky.

 

Posledních 7 dní doma

  • Zahraniční dluh České republiky ke konci prvního čtvrtletí činil 1,354 bilionu korun a představoval 37,4 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně zahraniční dluh stoupl o 136,7 miliardy Kč, uvedla Česká národní banka.
  • Telefónica O2 v úterý po 71 letech ukončila provoz tuzemské dálnopisné sítě. Zcela zanikla telexová služba a posílání telegramů firma převede na jinou technologii. Telexová služba sloužila k vnitrostátnímu i mezinárodnímu posílání textových zpráv mezi dvěma účastníky.
  • Stát hospodařil v první polovině letošního roku se schodkem 5,65 miliardy korun. Loni za stejné období státní rozpočet vykázal přebytek 1,3 miliardy korun.Za celý rok úřad počítá se schodkem 70,8 miliardy korun.
  • Česká pošta od čtvrtka na vybraných pobočkách vydává výpisy z trestního rejstříku a rovněž umožní založení živnosti. Firma tak rozšíří služby svých kontaktních míst Czech POINT, které dosud sloužily k vydávání výpisů z obchodního a živnostenského rejstříku a katastru nemovitostí.
  • Od dnešního dne začnou platit prázdninové zákazy jízd nákladních aut nad 7,5 tuny. Kamiony nebudou moci jezdit v pátek odpoledne 17:00 do 21:00 a vždy půlden o víkendových dnech - v sobotu od 7:00 do 13:00 a v něděli od 13:00 do 22:00. Po zbytek roku platí zákaz jízd kamionů jen v neděli.
  • Budějovický Budvar vyhrál nad svým americkým konkurentem Anheuser-Busch další vleklý spor. Český pivovar smí v Hongkongu prodávat své výrobky pod označením Budějovický Budvar. Registraci dvou ochranných známek na logo a etiketu získal pivovar po více než deseti letech od podání přihlášky. Známější značka Budweiser ale v Hongkongu patří zámořskému rivalovi Budvaru.
  • Češi loni navzdory nadprůměrně teplému létu vypili méně nealkoholických nápojů než v předchozích několika letech. Zatímco v roce 2006 činila celková tuzemská spotřeba nealkoholických nápojů 2,793 miliardy litrů, loni klesla o 38 milionů litrů na 2,755 miliardy litrů. Vyplývá to z odhadu spotřeby, který poskytl Svaz výrobců nealkoholických nápojů. Češi za nealkoholické pití utratí ročně kolem 50 miliard korun.
  • Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 9,2 miliardy korun, což je ve srovnání s květnovým výsledkem loňského roku o 3,9 miliardy korun více. Předběžné výsledky dnes oznámil Český statistický úřad. Příznivě se na květnovém výsledku odrazil především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 6,4 miliardy Kč a polotovary a materiály o 1,8 miliardy Kč. Negativně naopak působil vzestup schodku v obchodě s minerálními palivy o 4,4 miliardy Kč.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Mají jít ženy s dětmi dřív do penze, než bezdětné a muži?

Sněmovna schválila pozdější odchod do penze. Bezdětné ženy, matky jednoho dítěte a muži by tak měli po roce 2030 chodit do důchodu v 65 letech. Podle vládní předlohy by možnost jít dřív do penze měly mít i po roce 2030 nadále matky dvou a více dětí. Do penze by chodily v 62 až 64 letech. Proč by podle Vás měly „vícenásobné“ matky odcházet do důchodu dříve? Vyčerpává výchova dětí ženy víc, než „chození“ do práce?

                                        


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Zajímá vás, čím se platí v různých zemích světa? Nabízíme vám kompletní přehled světových měn, názvů a kódů světových měn plus jejich rozdělení na dílčí jednotky. Nově se od každé měny snadno dostanete i na její aktuální kurz vůči české koruně.
  • Spoříte si na penzijní připojištění nebo si jej hodláte teprve uzavřít? V obou případech vás určitě zajímá, jak si penzijní fondy vedou. Každoročně pro vás v tomto období připravujeme tabulku výnosů za uplynulý rok. Podívejte se na výnosy penzijních fondů, u kterých již bylo toto zhodnocení zveřejněno.
  • Zajímají vás kurzy zahraničních akcií obchodovaných na NYSE, v Londýně, Vídni či ve Frankfurtu? Chcete vědět, za jaké ceny se důležité světové akcie obchodovaly před rokem, třemi či pěti lety? Nově tyto informace můžete nalézt i na Finance.cz v sekci Kurzy.

 

2974.jpgCestovní pojištění: Otázky a odpovědi
Vyrážíte na dovolenou? Máte dotaz z oblasti cestovního pojištění? Zeptejte se odborníka! Na vaše dotazy odpovídá od 30. 6. do 13. 7. 2008 Jana Kulhavá, vedoucí Úseku cestovního pojištění Allianz pojišťovny, a.s.. Vstupte do on-line chatu!


Fintriky

Čas prázdnin a dovolených začíná, a i když si s ním všichni spojujeme pouze krásné zážitky, může se báječná dovolená během okamžiku změnit v noční můru. Právě z tohoto důvodu jsme se v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků celý týden věnovaly cestovnímu pojištění. Nejprve se řešili, z čeho se skládá a zda si bez něj v EU vystačíme. Nastínili jsme i základní postup, co dělat v případě pojistné události. Nezapomněli jsme ani na příznivce adrenalinových dovolených a nakonec jsme se podívali, že ocenit na dovolené můžeme také  pojištění právní ochrany.


Anketa

Nezanedbatelnou součástí příprav na dovolenou je i volba a sjednání cestovního pojištění. Možností, kde ho uzavřít, se na českém trhu skýtá povíce. Jak budete cestovní pojištění na letošní zahraniční dovolenou řešit vy?

  • Na dovolenou se nepojišťuji - 3 %
  • Pojištění si nechám zařídit přímo u cestovní kanceláře - 27 %
  • Pojištění si uzavřu u některé z komerčních pojišťoven - 50 %
  • Využiji cestovního pojištění v rámci mé platební karty - 20 %

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU