Příjmy zaměstnanců osvobozené od daně (volný čas)

07.08.2001 | , Finance.cz
DANĚ


Každý den zde naleznete jedno z významných osvobození zaměstnanců od daně. Dnes jsme pro Vás připravili: Volný čas

Mezi další osvobození od daně z příjmů u zaměstnance patří nepeněžní plnění poskytovaná zaměstnancům ze zisku zaměstnavatele, a to formou:

1) možnosti použití zařízení:
- rekreační,
- zdravotnická,
- vzdělávací,
- předškolní,
- závodní knihovny,
- tělovýchovná a
- sportovní;

2) příspěvku na kulturní pořady a sportovní akce.


Přitom však platí:

  • Jako plnění zaměstnavatele zaměstnanci se posuzuje i plnění pro rodinné příslušníky zaměstnance (např. chození do mateřské školky spíš využijí vaše děti….)
  • Ze ZDP vychází jedno kvantitativní omezení, týkající se zahraničních rekreací včetně zahraničních zájezdů. Zde je u zaměstnance (včetně jeho rodinných účastníků) od daně osvobozena maximálně úhrnná částka 10 000 Kč za kalendářní rok.

Vysvětlení pojmů:

zisk zaměstnavatele - podle textu zákona se jedná o fond kulturních a sociálních potřeb, sociální fond, zisk (příjem) po jeho zdanění a u zaměstnavatelů, kteří nevytvořili zisk, na vrub výdajů (nákladů), které nejsou výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů

Je však potřeba si dávat pozor na to, že ne vše, co je u zaměstnance osvobozeno od daně, je plně uznatelným výdajem (nákladem) u zaměstnavatele.

FKSP - jedná se o fond kulturních a sociálních potřeb, který upravuje vyhláška č. 310/1995 Sb., o FKSP, ve znění pozdějších předpisů


Další podmínky:

  • Není nutné, aby tyto výše uvedená zařízení zaměstnavatel vlastnil. Může se jednat klidně o nepeněžní plnění i například ve formě bezplatného nebo zlevněného užívání pronajatého rekreačního zařízení včetně poskytnutí dovolené prostřednictvím cestovní kanceláře. Využití je široké….příspěvky na kulturní pořady…sportovní akce….kino…. Zapojit se můžou i rodinní příslušníci….manželčin kurz vaření….synův kurz karate…koncert pro babičku….
  • Tyto všechny příspěvky jsou z pohledu daní omezeny z dvou hledisek:
    - zaměstnavatel je nemůže zahrnout mezi daňově uznatelné náklady (výdaje)
    - vždy musí jít o vůči zaměstnanci o nepeněžní plnění

Tip Finance.cz: Zaměstnanci patří do ruky lístky, cestovní šeky, předplatné (pernamentky) apod, nikoli peníze.

 

Zdroj: Zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ