Je posilování koruny iracionální?

23.07.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dokud bude česká ekonomika růst rychleji než okolní západní země, bude česká koruna s největší pravděpodobností i nadále posilovat. Co kurz koruny ovlivňuje a jak se utváří?

Kurz české koruny se dostal na 22,93 CZK/EUR. Koruna meziročně posílila o 19 % a někteří analytici odmítají připustit prostor k jejímu dalšímu posílení. Očekávají korekci. Koruna ale naopak dále posiluje. Přinášíme vám komentář, který jednak vysvětluje ekonomické souvislosti kurzu koruny a zároveň se na současnou situaci dívá z trochu jiného pohledu. 

Česká koruna funguje v režimu volně plovoucího kurzu, tzn. její cena (směnný kurz) je tvořena na trhu jako výslednice střetu poptávky a nabídky. Cena měny se v tomto režimu tvoří stejně jako cena jiných komodit, příkladem třeba rohlíků. Vzroste-li náhle poptávka, projeví se aktuální nedostatek a rohlíky jsou přiděleny tomu, kdo je ochoten zaplatit více. Naopak, když zničehonic vzroste nabídka a my nechceme plné sklady tvrdých rohlíků, musíme nalákat zákazníky nízkou cenou. Co je na tomto procesu iracionálního? Zhola nic.

Koruna dlouhodobě posiluje (její cena roste), to jasně ukazuje na to, že existuje stálá a rostoucí poptávka po této měně. A kdy roste především poptávka po měně? Když roste poptávka po exportu (zjednodušeně: exportéři si své tržby mění na domácí měnu). Poptávka po měně roste také, když dochází k přílivu zahraničních investic (investoři v konečném důsledku nakupují zdroje, třeba práci, za domácí měnu). Rostoucí poptávka po měně může být také výsledkem spekulací na devizovém trhu.


Oslabení koruny mají v rukou exportéři


Česká republika je jedna z nejvíce otevřených ekonomik na světě (měřeno například podílem exportu na HDP). Poptávka po exportu je tak významnou determinantou vývoje měnového kurzu. Kdyby nebylo české zboží poptáváno nebo došlo-li by k prudkému poklesu poptávky, koruna by jistě znehodnotila. České zboží ale poptáváno je, k žádné významné změně trendu ve vývoji českého exportu nedošlo.

Lamentování exportérů je to, co považuji za iracionální, nikoliv posilování koruny. Jinak řečeno, exportéři, když si stěžují, že by se mělo se silnou korunou něco udělat, tak si vlastně stěžují, že je jejich zboží v zahraničí chtěné. Ale mocný nástroj mají v rukou sami, nechť začnou produkovat nekonkurenceschopné a nechtěné statky a služby a koruna oslabí.

Navíc paradoxně silná koruna může exportérům i pomoci. Posilující koruna znamená nejen zdražení exportů, ale také zlevnění importů. Podniky z České republiky silnou korunou získávají konkurenční výhodu v podobě relativně levnější ropy oproti ostatním producentům ze zemí, které tuto komoditu také dovážejí. Souvisejícím aspektem pak je vliv na inflaci, posilující koruna znamená, že importujeme relativně levněji, a tedy nedovážíme si inflaci. Pokud bychom dosáhli, i s pomocí silné koruny, nižší inflace než okolní země, jednalo by se bezesporu o konkurenční výhodu (zjednodušeně: cena práce a ostatních zdrojů na domácím trhu vzroste o méně, než vzrostou tržby z exportu díky vyšší inflaci v okolních zemích).


Pod vlivem zahraničních investic


Dalším aspektem posilující koruny je příliv zahraničních investic. Je sice pravda, že se příliv zpomaluje s tím, jak ubývá ziskových příležitostí (nevyužitých možností) na domácím trhu, ale stále existuje a pokud bude existovat, bude existovat i tento tlak na posílení koruny.


Hra spekulantů


Poslední zmíněnou determinantou poptávky po české koruně je vliv tzv. spekulantů. Spekulanti s měnou jsou normálními subjekty trhu, které hledají svou ziskovou příležitost. Nakupují českou korunu jako součást svého investičního portfolia s přesvědčením, že získají. Kdy budeme nakupovat rohlíky do mrazáku? Když budeme předpokládat, že budou v budoucnu dražší. Kdy budeme nakupovat českou korunu? Když budeme předpokládat, že bude v budoucnu dražší, tedy ještě silnější. Ano, a ona pravděpodobně silnější bude. Může se sice stát, že tyto subjekty najednou přepadnou negativní očekávání a budou prodávat, koruna tak krátkodobě oslabí, ale ne na dlouho. Dokud bude česká ekonomika růst rychleji než okolní západní země a to, pokud se nestane nic nepředvídatelného, bude až do té doby, než bude dosahovat stejné produktivity, bude česká koruna s největší pravděpodobností i nadále posilovat.

Autor článku

Šárka Grigarčíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU