Universal: jen malý tržní podíl

13.09.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojišťovna Universal je členem asociace České asociace pojišťoven. Její předepsané pojistné činilo za první pololetí tohoto roku 44,206 mil. Kč. Pro představu o významnosti této pojišťovny na trhu uveďme, že předepsané pojistné pojišťovny Allianz činilo za stejnou dobu 3,85 mld. korun.

Pojišťovna Universal je členem asociace České asociace pojišťoven (ČAP). Ta publikovala koncem měsíce srpna na svých internetových stránkách (www.cap.cz) předběžné hospodářské výsledky všech svých členů za období leden až červen 2001.

Podle těchto výsledků činilo předepsané pojistné pojišťovny Universal 44,206 mil. Kč. Pro představu o významnosti této pojišťovny na trhu uveďme, že předepsané pojistné pojišťovny Allianz činilo za stejnou dobu 3,85 mld. korun, dvojnásobek byl registrován u pojišťovny Kooperativa (7,5 mld. Kč) a dokonce pětinásobek tohoto čísla u naší největší pojišťovny - České pojišťovny. Její předepsané pojistné dosáhlo v období 1-6/2001 výše 18,35 mld. Kč.

Pojišťovna Universal se řadí mezi tzv. univerzální pojišťovny, což znamená, že působí jak v oblasti životního pojištění, tak na trhu neživotního pojištění (např. havarijní pojištění, pojištění odpovědnosti, pojištění právní pomoci, cestovní pojištění apod.). Většího významu dosáhla pojišťovna na trhu neživotního pojištění. Její předepsané pojistné v této oblasti se pohybovalo za prvních šest měsíců tohoto roku okolo  41 milionů korun. Srovnatelných čísel dosáhla například Evropská cestovní pojišťovna nebo Certusia pojišťovna. Česká pojišťovna - na trhu opět největší - vykázala předepsané pojistné ve výši cca 11,6 mld. Kč.

Oblast životního pojištění nelze považovat za silnou stránku pojišťovny Universal. Na trhu s životním pojištěním nemůže konkurovat gigantům typu Česká pojišťovna, ING Nationale Nederlanden či Kooperativa. Výše předepsaného pojistného činila za první pololetí tohoto roku 3 miliony korun. Menšího podílu na trhu docílila již jen Union pojišťovna.

Závěrem shrňme, že pojišťovna Universal zaujímá na trhu pojištění jen malý podíl. V případě jejích problémů lze předpokládat, že pojistný kmen by mohl přejít pod křídla nějaké jiné silnější pojišťovny.



POZOR! Čekáme na vyjádření samotné pojišťovny Universal k vzniklé situaci. Publikovat bychom v průběhu dne měli i vyjádření nuceného správce Pojišťovny Universal - Ing. Petříčka.

Sledujte dále naše zpravodajství!

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ