Domažlická textilka Hodeta skončila, všichni kupci odstoupili

12.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Domažlice 12. srpna (ČTK) - Zkrachovalá Hodeta Domažlice, výrobce dámských halenek na export, skončila. O práci přišlo 110 žen, dalších 30 je na mateřské dovolené. Konkurzní správce držel podnik v chodu půldruhého roku, kdy neúspěšně jednal s několika kupci. V červnu nakonec odstoupil poslední, s nímž už byly připravené smlouvy. O výrobu textilu v ČR není mezi investory zájem, řekl Bedřich Chaloupka, konkurzní správce podniku, který zkrachoval loni v lednu. V Plzeňském kraji už funguje pouze jedna textilka Joka Klatovy s 50 šičkami.

"Střetly se dva faktory. Věřitelé už chtěli své peníze a také fakt, že jediný odběratel, německý výrobce a prodejce košil Eterna, s námi ukončil spolupráci. Správce tu není od toho, aby podnik provozoval donekonečna," dodal. Podle ČTK má Eterna, která chtěla dříve Hodetu koupit a odebírala její halenky od roku 1993, namířeno do Rumunska. Navíc koupila velkou továrnu Zornica v Bánovcích a šije pro ní i Šohaj Strážnice. Eterna, která ještě koncem roku požadovala po Hodetě ztrojnásobení výroby, zdůvodnila ukončení spolupráce tím, že sehnala firmu, který vyrábí halenky o 1,40 euro (34 koruny) levněji než Hodeta, jejíž průměrná cena za kus byla kolem 110 Kč. Továrna zvládla měsíčně 19.000 halenek ve 14 druzích.

Správce nabízel podnik v chodu k prodeji čtyřikrát. Naposledy ho byl věřitelský výbor ochoten prodat českému kupci za čtyři miliony korun. Prodej zhatil také klesající kurz eura, které se za 1,5 roku propadlo o pět korun. Ekonomické by pro firmu bylo vyrábět pouze při euru za 26,60 Kč. Konec Hodety, která prosazovala okamžité přijetí eura, prý také podpořily informace o zavírání provozů OP Prostějov.

Všem 110 ženám nezůstal správce dlužen ani korunu na mzdách. "Dostaly výpovědi k 30. červnu a 31. srpnu," dodal. Více než polovina odešla dohodou a už má jinou práci. To potvrdil ředitel domažlického úřadu práce Zdeněk Písařík. "U nás je jich nyní evidováno 53," dodal. V okrese textilka není. Ženy s věkem nad 45 let by mohly najít uplatnění v pojišťovnictví, jako prodavačky, kuchařky a servírky. Odstupné od firmy dostanou po uspokojení oddělených věřitelů. Vzhledem k jejich vysokým pohledávkám ale nebude příliš vysoké. Volné peníze Hodeta žádné neměla.

Správce prodává prázdné budovy s půlhektarovým pozemkem za osm milionů korun. Zájem mají tři firmy z regionu, které tam chtějí vyrábět nábytek. "Textil v regionu už možná nikdy nebude," řekl jeden z nich. Správce dále nabízí stroje, z nichž získá do 700.000 Kč. "Jsou většinou 30 let staré, asi pětina z roku 1998. O 80 procent má zájem německá firma, s níž správce jedná o ceně. Zbytek koupí zaměstnanci. Na trhu jich jsou vinou úpadku textilu kvanta, dodal. Do konce října chce správce vše prodat. Konečnou zprávu o konkurzu vypracuje do konce roku.

Dluhy Hodety, která měla v roce 2004 přes 200 lidí a vyrobila 400.000 halenek a košil, činí 32 milionů Kč. Během konkurzu se nezvýšily, správce hradil celou režii. Podnik má tři zástavní věřitele, kterým dluží přes 20 milionů korun a správce je musí přednostně vyplatit. Zbytek tvoří dluhy státu, některým dodavatelům a odstupné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK