Pícha již nechce být ředitelem Radiožurnálu

13.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Dosavadní šéfredaktor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Alexandr Pícha již nechce kandidovat na místo ředitele této stanice. Členům Rady ČRo to dnes na jejich mimořádném zasedání řekl generální ředitel ČRo Václav Kasík. Pozice ředitele Radiožurnálu je volná od února, dokdy ji zastávala Barbora Tachecí. Vedením stanice je v současnosti pověřen Pícha.

Pícha dnes před mimořádným zasedáním rady předstoupil před předsednictvo rady se svou představou o další podobě a směřování Radiožurnálu. Poté Kasíkovi oznámil, že na svůj úmysl být ředitelem této nejposlouchanější stanice ČRo rezignuje. Kasík uvedl, že ve výběru ředitele bude dál pokračovat.

"Jak jsem měl prezentaci, tak jsem avizoval, že je pro mne důležitý konsensus, který jsem po diskusi (na předsednictvu) necítil. To je hlavní důvod," řekl dnes přítomným na zasedání rady Pícha, který zůstává šéfredaktorem stanice a stále je pověřen jejím vedením. Již dříve přitom výběrová komise doporučila Kasíkovi Píchu do funkce jmenovat.

Pozice ředitele Radiožurnálu je volná od začátku února, kdy byla odvolána Barbora Tachecí. Důvodem byl podle vedení ČRo "narůstající nesoulad v komunikaci uvnitř rozhlasu". Tachecí se ředitelkou stala loni v listopadu a stála za novou podobou stanice od 1. ledna. Nová podoba vyvolala i negativní reakce, petice proti změnám podepsalo na 13.500 lidí. Tachecí nakonec z ČRo odešla a nyní má svou talkshow na digitální zpravodajsko-publicistické stanici Z1.

Kasík vypsal výběrové řízení na ředitele Radiožurnálu v květnu. Vyhověl tak požadavku Rady ČRo, která v dubnu odmítla Kasíkův přímý návrh jmenovat šéfem Radiožurnálu právě Píchu a doporučila použít cestu výběrového řízení. Do něj se přihlásili pouze dva uchazeči. Kromě Píchy to byla ještě bývalá šéfredaktorka bulvárně-erotického magazínu Flirt Radka Štefaňáková, která ale posléze svoji kandidaturu stáhla.

Pícha již jednou ředitelem stanice byl, a to od začátku roku 2003 do konce roku 2005. Od dubna 2006 byl zpravodajem ČRo ve Spojených státech. Z USA se Pícha vrátil na přelomu loňského a letošního roku, když dostal nabídku od Tachecí stát se šéfredaktorem Radiožurnálu. Po jejím odvolání byl pověřen řízením stanice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK