KPMG: Ve druhém pololetí klesne počet a hodnota fúzí a akvizic

25.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Ve druhé polovině roku 2008 bude ve světě pokračovat pokles počtu i celkové hodnoty fúzí a akvizic. Vyplývá to ze studie společnosti KPMG, která poskytuje důkazy o tom, že se snižuje jak motivace, tak i finanční možnosti uskutečňovat transakce v globálním měřítku. Mírný pokles fúzí a transakcí očekává firma také ve střední Evropě a v Česku.

"Výsledky nejnovější studie jasně svědčí o tom, že tržní podmínky pro transakce v oblasti fúzí a akvizic se budou i nadále zhoršovat. Doufali jsme, že postupný pokles na začátku roku by mohl být zadržen, nyní ale všechny ukazatele svědčí o výrazném poklesu na trhu napříč všemi regiony a sektory," uvedl partner odpovědný za finanční poradenství v KPMG ve střední a východní Evropě Alex Verbeek.

Studie zaznamenala dosud největší pokles celosvětových ukazatelů P/E, které vyjadřují poměr tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii. Tento pokles o 10,3 procenta ze sedmnáctinásobku na 15,3násobek během šesti měsíců do konce letošního května ukazuje na snižující se motivaci uskutečňovat transakce.

Studie také upozornila na celkové zhoršení poměru čistého dluhu vůči ziskům před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA), které se posunuly z 0,81násobku na 0,93násobek. To svědčí o tom, že schopnost realizovat transakce prostřednictvím dluhu může být brzy negativně ovlivněna a zhorší se.

"Ve střední a východní Evropě jsme byli v první polovině roku 2008 svědky stále velmi silného trhu v oblasti fúzí a akvizic. Nicméně pro druhou polovinu roku 2008 očekáváme mírný pokles," upozornil Verbeek.

Ačkoliv banky v ČR a střední a východní Evropě podle něj globální úvěrová krize příliš nezasáhla, jsou prý opatrnější při poskytování úvěrů pro financování podnikových transakcí v oblasti fúzí a akvizic. Druhým důvodem je to, že většina středoevropských a východoevropských měn silně posílila vůči euru, americkému dolaru a britské libře. Zdaleka nejvíce posílila česká koruna. To transakce v eurech prodražuje, zároveň se snižují exportní výhledy cílových společností, dodal.

Studie KPMG Global M&A Predictor sleduje po dobu 12 měsíců očekávané ukazatele P/E a odhadované ukazatele poměru čistého dluhu vůči zisku před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) s cílem vysledovat a určit potencionální směr aktivit v oblasti fúzí a akvizicí. Srovnáním obou ukazatelů a za současného vyvážení sektorů a regionů z pohledu tržní kapitalizace se pokouší identifikovat změny v čase, které by mohly ovlivnit trendy v motivaci uskutečňovat transakce a schopnosti je provést.

KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství. V jejích členských společnostech pracuje více než 123.000 pracovníků ve 145 zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK