Co týden dal?

29.08.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Blýská se na další zdražení plynu, zrušení padesátihaléřů je za dveřmi a Česká pošta plánuje redukci počtu poboček. Americká ekonomika i japonské akcie však rostou a německá nezaměstnanost klesá. Více v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Akcie na burze v Tokiu zaznamenaly výrazný růst a hlavní index vzrostl nejvíce za poslední tři týdny. Hlavním důvodem byl podobný vývoj ve Spojených státech, kde akcie rovněž prudce zpevnily díky solidnímu růstu tamní ekonomiky. Na devizovém trhu znovu vzrostl kurz dolaru, později ale měna zpevňovat přestala.
  • Česká automobilka Škoda Auto za prvních šest měsíců letošního roku zvýšila prodej svých vozů v Rusku o více než 80 procent, a to hlavně zásluhou první generace modelu Octavia. Tahoun prodeje Octavia Tour zůstane ve výrobě další dva roky a mezitím se bude uvažovat o jeho případném nástupci.
  • Ve světě žije podle Světové banky mnohem více extrémně chudých lidí, než se dosud předpokládalo. Banka totiž zvýšila hranici pro měření absolutní chudoby z příjmu jednoho dolaru na 1,25 dolaru (21 korun) na den a revidovala globální cenové údaje. Počet extrémně chudých se tím pro rok 2005 zvýšil z dosud uváděné jedné miliardy na 1,4 miliardy lidí.
  • Počet problémových komerčních bank ve Spojených státech se za druhé čtvrtletí zvýšil o 30 procent na 117, což je nejvíce za posledních pět let. Na situaci bank se podepisuje krize realitního trhu a zhoršování ekonomiky.
  •  Společnost Microsoft uvolnila druhou testovací verzi internetového prohlížeče Explorer 8. Přínosem pro uživatele by měla být větší ochrana soukromí, hlavně možnost si nastavit, jak budou uchovávány informace o navštívených serverech a kdo jich bude moci později v prostředí internetu využít.
  • Počet lidí bez práce v Německu v srpnu klesl o 40.000 na 3,2 milionu. To je mnohem větší pokles, než předpokládali analytici, kteří v anketě agentury Reuters počítali s úbytkem 10.000 uchazečů. Míra nezaměstnanosti tak klesla na 7,6 procenta a je nejnižší za 16 let. Očekává se ale změna vývoje.
  • Americká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí letošního roku mnohem rychleji, než se původně čekalo. Podle revidovaných údajů hrubý domácí produkt stoupl o 3,3 procenta, předběžný údaj počítal se zvýšením jen o 1,9 procenta. K revizi směrem vzhůru přispěly vyšší výdaje spotřebitelů a čistý vývoz a nižší pokles zásob. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Roční cestovní pojištění výhodně!

Využijte poslední šanci získat cestovní pojištění na 1 rok zdarma. Uzavřete si stavební spoření s cílovou částkou min. 200 000 Kč u Raiffeisen stavební spořitelny a získáte zdarma cestovní pojištění na neomezený počet krátkodobých cest po celém světě v délce maximálně 30 kalendářních dnů.
Výše pojistných částek:

    • léčebné výlohy – pojistná částka 1 000 000 Kč
    • asistenční služby – pojistná částka 1 000 000 Kč
    • smrt následkem úrazu – pojistná částka 150 000 Kč
    • trvalé následky úrazu – pojistná částka 300 000 Kč

Na léto 2008, zimu 2008, a také léto 2009 bude o vás prostě postaráno. Nabídka se vztahuje na smlouvy uzavřené od 1.6.2008 do 31.8.2008, tak neváhejte!

 

Posledních 7 dní doma

  • Česká měna stagnovala kolem hodnoty 24,70 Kč/EUR. Ve čtvrtek dopoledne se koruna dostala na nejslabší hodnotu od června 24,72 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna mírně posílila na 16,75 Kč/USD.
  • Skupina REWE musí kvůli převzetí konkurenčních prodejen Plus prodat čtyři z 500 svých obchodů. Je to podmínka, kterou určil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby zamezil přílišnému posílení firmy na českém trhu.
  • Česká pošta chce v říjnu zrušit 179 málo využívaných poboček v malých obcích. Nahradit je má tzv. motorizované doručování. Firma v současnosti provozuje 3387 pošt. Rušení se samozřejmě nelíbí Poštovní spořitelně, která využívá pošty jako své pobočky. Proti je i Sdružení ochrany spotřebitelů (SOS).
  • Domácnosti, které odebírají plyn od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, zaplatí od října v průměru o 10,4 procenta více. E.ON od října rovněž zdraží lidem plyn v průměru o pět procent. Domácnost, která kromě vaření používá zemní plyn na vytápění a ohřev vody, zaplatí průměrně o 349 korun za měsíc více v případě odběru od RWE, resp. o 150 Kč více v případě E.ONu.  Lidem, kteří plyn užívají pouze k vaření, se měsíční výdaje zvýší v průměru o 9-6 korun.
  • Zrušení platnosti padesátihaléřových mincí od 1. září podle zástupců obchodních řetězců nezvýší ceny. Chystaný krok České národní banky (ČNB) podle nich nebude mít vliv na cenu jednotlivého zboží. Pouze cena výsledného nákupu bude v některých případech zaokrouhlována na celé koruny nahoru. Jiný názor na věc má Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Podle něj lze v budoucnosti očekávat zaokrouhlování cen veškerého zboží, tedy nejen výsledné ceny nákupu.
  • Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o osm procent na 23.182 Kč. Proti stejnému období loni byla o 1718 korun vyšší. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila o 1,1 procenta. Mzdy v podnikatelské sféře se reálně zvýšily o 2,3 procenta, v nepodnikatelské sféře naopak reálně o 3,6 procenta klesly.
  • Příjmy České televize z koncesionářských poplatků loni o 65,3 milionu překročily hranici pěti miliard korun. To je meziročně více o 961,6 milionu, tedy o 23,4 procenta. Vyšší příjmy jsou důsledkem zvýšení koncesionářského poplatku od 1. ledna 2007 o pětinu na 120 korun měsíčně.
  • Škoda Auto spustila nový program pro prodej zánovních ojetin u svých autorizovaných prodejců pod názvem Auto Plus. Příští rok chce v rámci programu prodat až deset tisíc aut.
  • Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu pokračovaly v poklesu. Průměrná cena litru benzinu Natural 95 se snížila o 15 haléřů na 31,24 koruny a litr motorové nafty zlevnil opět více, a to o 32 haléřů na 33,02 koruny.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Jste spokojeni s přímým bankovnictvím své banky?

Rychlé, přehledné a bezpečné přímé bankovnictví je velkou devizou každé banky. Většinou ho však nepoznáte, dokud ho nějakou dobu nepoužíváte. Až pak začnou na světlo vylézat "mušky a mouchy". Co vám vadí na přímém bankovnictví (internet, telefon...) vaši banky?                                           

                                                            


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V naší sekci Ekonomika je zaktualizovaný kalkulátor mzdy na základě aktuálních dat ČSÚ za druhé čtvrtletí roku 2008. Tento kalkulátor srovná vaši mzdu s celostátním průměrem v minulém čtvrtletí a to nejen ve vztahu k průměrné mzdě, ale hlavně k průměru ve vašem odvětví.
  • Aktuální číslo ZERTIFIKATEJOURNAL naleznete v sekci Kapitálové trhy, v podsekci Certifikáty. Bezplatný informační týdeník pro investování s certifikáty a moderními finančními produkty pro vás připravujeme společně s ZertifikateJournalem. 

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vývoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhů a zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!

Fintriky

Přímé bankovnictví zná většina z nás především prostřednictvím internetového bankovnictví. To je však pouze jedna z jeho možných částí. Vzhledem k faktu, že přímé bankovnictví podstatně ovlivňuje atraktivitu většiny produktů jsme mu věnovali i tématickou sérii článků tohoto týdne. V rubrice finančních tipů a triků jste se tak mohli dočíst o tom, co do přímého bankovnictví patří, o současním stavu internetového či telefonního bankovnictví a o nabídce pro firmy.


Anketa

Současná vláda přislíbila, že školné během jejího funkčního období nebude zavedeno. Nicméně si nechala vypracovat analýzu českého školství, která do budoucna se školným počítá. Jaký je váš názor na zavedení školného ukazují výsledky pravidelné tydenní ankety na Finance.cz.

  • Školné bude v budoucnu nezbytné - 65 %
  • Zavedení školného není nutné - 35 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU