Vláda schválila celoroční zákaz jízdy kamionů v pátek odpoledne

03.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Vláda dnes schválila celoroční zákaz jízdy kamionů v pátek odpoledne, omezení dosud platilo pouze během letních prázdnin. Kamiony nebudou moci na silnice v době od 15:00 do 18:00. Zároveň se rozšíří nedělní zákaz na téměř celý den do 22:00 a na všechny silnice. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedli ministři životního prostředí Martin Bursík a dopravy Aleš Řebíček.

Vláda dala Řebíčkovi za úkol připravit příslušnou novelu zákona o silničním provozu. Novelu poté musí schválit parlament. O zákazu bude jednat premiér Mirek Topolánek s dopravci. Jak ale dnes Bursík uvedl, Topolánek by neměl ustoupit za dnes dohodnuté časy. "Prostor pro další korekci je dán těmito mantinely," řekl Bursík.

O rozšíření zákazu jízd kamionů koncem týdne z prázdnin na celý rok se vedou 15měsíční spory. K zastáncům patří především zelení, kteří se odvolávají na programové prohlášení vlády. Zákaz by uvítal také Svaz měst a obcí. Kategoricky proti jsou naopak dopravci a průmyslníci; omezení je údajně připraví o miliardy korun.

Nynější úprava zakazuje kamionům jízdu během letních prázdnin v pátek od 17:00 do 21:00 a v sobotu od 07:00 do 13:00. Po celý rok platí pro kamiony zákaz v neděli od 13:00 do 22:00.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK