Co týden dal

05.10.2001 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Svět sleduje přípravy Spojených států a jejich spojenců na odvetnou akci v Afghánistánu,  oživení amerických finančních trhů, další letecká katastrofa tentokrát nad Černým mořem. SocGen převzala kontrolu v Komerční bance. Na našem serveru je nová struktura ve všech zpravodajských sekcích. To jsou některé s událostí tohoto týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Spojené státy se shromažďují usvědčující důkazy  proti pachatelům teroristických útoků a připravují se k odvetným úderům (ANALÝZA-NATO se drží stranou, USA zvažují odvetná opatření) a Afghánistán naznačil vstřícný krok (Budou-li důkazy, předá Taliban bin Ládina soudu). Americké finanční trhy zaznamenaly v polovině týdne výrazné oživení (Americké burzy posilují po snížení sazeb Fedu, USA: Bude pokračovat oživení?), konec týdne je však opět slabý (Americké akcie zřejmě otevřou v pátek stagnací).Swissair, významná letecké společnost se potýká s existenčními problémy, dokonce tento týden přerušila všechny lety (Letadla Swissairu v hangárech, hledají se finance). Po dvou dnech se jí podařilo alespoň částečně lety obnovit (Swissair obnovuje s finanční pomocí některé lety). Ve čtvrtek obletěla svět zpráva o další letecké katastrově. Havarovalo letadlo na cestě s Tel Avivu do Novosibirska. S největší pravděpodobností bylo sestřeleno ukrajinskou testovací vojenskou raketou.

Posledních 7 dní u nás doma

Francouzská banka Société Générale nejdříve zaplatila 1,186 mld. eur za 60 % podíl v Komerční bance a následně v ní převzala i kontrolu (SocGen převádí platbu za Komerční banku na FNM, SocGen platí za KB, banka má nové vedení). Na tuto skutečnost zareagovala již první ratingová agentura (Fitch zvyšuje dlouhodobý rating Komerční na BBB+). Těsně před ukončením pracovní části týdne oznámila vládní Meziresortní výběrové komise zúžily počty uchazečů o elektroenergetiku a plynárenství. U energetiky zůstávají ve hře 4 zájemci a o české plynárenství se nyní uchází 6 subjektů (Stát zužuje počty uchazečů o energetický sektor). Oba tendry by měli skončit 14. prosince.


Posledních 7 dní na našem serveru

Na našem serveru přibyli nové moduly do všech zpravodajských sekcí. V levé liště nyní naleznete upoutávky na aktuální komentáře od našich externích spolupracovníků. V pravé liště jsou seznamy nejnovějších a nejčtenějších zpráv na našem serveru. Vlastní přehled zpráv v sekci prošel taky významnou grafickou úpravou. Nyní můžete nalézt potřebné informace daleko rychleji.

Anketa posledních 7 dní

V poslední anketě jste překvapivě ostře odmítli v současnosti státem podporované formy spoření na důchod. Plných 66% nehodlá využít ani penzijního připojištění ani životního pojištění k zajištění na stáří. Z toho 32% hodlá spoléhat na vlastní úspory. Pro penzijní připojištění se rozhodlo 21 % a pro životní pojištění pouze 12 %. Do pátku 18 hodin se ankety zúčastnilo 227 našich návštěvníků.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU